bTV, „Тази сутрин”, 18.12.2018

Основният проблем на психиатричната помощ у нас е липсата на реформа в грижите за тези болни и координация между различните институции, категорични са специалистите. Няма адекватен регистър, няма нормални условия в болниците, както и грижа след лечението. Препоръката към нашата държава е да има по-интегрирана система за управление на социалните и здравните услуги, каза в предаването „Тази сутрин” проф. Дроздстой Стоянов, преподавател по психиатрия и медицинска психология. И според доц. Хинков, директор на Национален център по обществено здраве и анализи, липсва координация между двете основни ведомства – социалната и здравното министерства. „Различни екипи, различни фондации се грижат за едно и също. Няма реформа в цялостната организация на психиатричното обслужване. Няма единна информационна система”, уточни доц. Хинков.

Цялото предаване можете да гледате тук.

в. „Труд”, 14.12.2018

Депресията е едно от най-често срещаните психични заболявания в световен мащам. Причините за нея могат да са различни и обикновено е трудно да се определи коя от тях е основната. Сред най-честите рискове за нейното отключване са наследствената предразположеност, особеностите на възпитанието (когато то се отличава със строгост, ограничения, наказания), стресовите преживявания в ранното детство и др.

Целия материал можете да прочетете тук.

bTV радио, „Важното, казано на глас”, 12.12.2018

Личността на извършителите на различни престъпления представлява интерес, но това са въпроси в областта на съдебната психиатрия, каза д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА в интервю за bTV радио. Той коментира още мони­то­ринговия доклад на Европейската психиатрична асоциация, представен на кръгла маса в Парламента, организирана от НЦОЗА. Констатациите в него са, че условията в психиат­ричните заведения са ужасни, а правата на психиат­ричните пациенти са тотално нарушени.

Цялото интервю можете да чуете тук

clinica.bg, 13.12.2018

НЦОЗА организира кръгла маса в Народното събрание за предиз­викател­ствата и перспек­тивите на психиат­рията у нас. На форума бе представен и докладът на Европейската психиат­рична асоциация за нивото на предоставя­ните грижи в тази област в България. Какви са най-наболелите въпроси, на които експертите трябва да намерят решение, какви реформи са необходими в сектора и какво е най-значимото, свършено от Центъра, попитахме неговия директор доц. Христо Хинков.

Цялото интервю можете да прочетете тук

В. „Труд”, 13.12.2018

Психиатричните грижи са пред срив. Системата е крайно недофинансирана, а човешкият ресурс от здравни специалисти в нея – под минимума за нормалното й функциониране. Това са част от констатациите в доклада на Европейската психиатрична асоциация, представен на кръгла маса, организирана от НЦОЗА в Парламента. НЦОЗА стартира поредица от обучителни семинари за общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници в рамките на проект, подкрепен от СЗО с финансиране от Германия.

Цялата информация можете да прочетете тук