Здравословното хранене осигурява добро здраве и на черния дроб
- Категория: В медиите

bgnes.bg, 17.04.2021 г.
За съжаление няма експресни методи за възстановяване функциите на черния дроб. Спазването на здравословен режим на хранене и начин на живот, както и на хигиенни правила, може да осигури дълготрайно добро здраве, включително и на черния ни дроб, каза в интервю за БГНЕС проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА.
Зимата е период, през който се движим по-малко, храним се повече и обичайно с по-калорични храни, има много празници, основно свързани с богата трапеза. Натрупват се килограми, храната е по-бедна на свежи храни, витамини и минерали. Промяната на времето, температурните колебания и липсата на достатъчно витамини предразполагат към пролетна умора. Пролетта е времето, през което трябва да презаредим организма си със сезонни храни, които са в изобилие, поясни проф. Дулева.
Цялото интервю можете да прочетете тук
Проф. Цвета Георгиева: ГМО не бива да се преекспонира като проблем
- Категория: В медиите

БНР, 8.04.2021 г.
Както повечето теми и проблеми, и при ГМО може да се намерят ползи и рискове, каза пред БНР проф. Цвета Георгиева, началник на отдел „Приложна геномика и ГМО“ в НЦОЗА. Правени са многобройни изследвания върху животни и хранително-вкусовите характеристики на продукти с ГМО. Досега няма научни доказателства за отрицателни здравни ефекти. По-скоро рисковете са за околната среда. Положителните ефекти са свързани със създаването на по-устойчиви или на подобрени във вкусово отношение култури. Освен това технологията позволява и създаването на нови лекарства – за онкологични и редки болести, за ветеринарната медицина. Дори нищо чудно с новите техники за генно редактиране да се намери ключ към проблема с коронавируса, коментира още проф. Георгиева.
Цялото интервю можете да чуете тук
Да бъдем оптимисти – пандемията ще има край
- Категория: В медиите

БНР, Радио Пловдив, 22.03.2021 г.
„Предстои да оповестим изследване за разпространението на тревожните разстройства по време на пандемията от март миналата година досега в България. Индикаторите, по които се прави това изследване, са обявените случаи на домашно насилие, опити за самоубийства, както и употреба на психотропни средства“, каза по БНР директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков.
„Очаквам, че тази епидемия ще се обезсили, ще си отиде и хората ще си върнат стария начин на живот. Единственото, което мога да им препоръчам, е да бъдат оптимисти, да вярват, че това нещо ще има край. Защото влизането в невротичността, в тревожността е, когато не виждаш перспектива. Когато виждаш как всичко се затваря около теб и едва ли не оставаш завинаги в това затворено пространство“, добави доц. Хинков.
Той апелира към журналистите да не употребяват определението „новата нормалност“. "Това е абсолютно тревожно, погрешно послание към хората. Няма нова нормалност. Има една нормалност и тя е тази, която ние познаваме. Ние ще се върнем към нея аз съм дълбоко убеден.“
Според доц. Хинков прекаленото фиксиране върху броя на заразените и на починалите влияе върху тревожността. "Трябва да не се съобщават цели числа, а съотношения, защото тогава човек добива представа за реалните размери на това бедствие."
Цялото интервю можете да чуете тук
Регламентират се безопасността и качеството на храните в детските заведения
- Категория: В медиите

www.flashnews.bg, 27.02.2021
„Новата наредба от началото на февруари МЗХГ регламентира специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, и други обекти за хранене на деца“, каза проф.
Веселка Дулева от НЦОЗА в интервю за www.flashnews.bg. Контролът по тази наредба се осъществява от БАБХ, които следят за безопасността – документацията, производство, срок на годност, опаковка, начин на доставяне, на съхранение на продуктите и др.
„БАБХ например следи дали месото е добито и доставено безопасно, а РЗИ – дали се приготвят ястията с мляно месо, вместо с кайма, например. Ние не допускаме при приготвяне на храната за децата да се използва кайма, която е продукт на мляното месо с добавени технологични добавки, подправки, протеин и др.“, уточни проф. Дулева.
По думите й обратната връзка с родители и персонал на детските заведения сочи, че актуализираната наредба за здравословно хранене на децата и разработеният от НЦОЗА сборник с рецепти са много добри, помагат в ежедневната работа, а децата харесват вкуса на приготвената храна.
Цялото интервю можете да прочетете тук
Димът от електрическите изпарители крие рисковe
- Категория: В медиите

БНТ, „По света и у нас”, 24.02.2021
Пушенето на електронно наргиле е хит сред подрастващите в социалните мрежи. Заради голямото търсене интернет прелива от такива обяви. Лекари предупреждават, че димът от електрическите изпарители крие рискове. Според изследване, 32% от 16-годишните в България пушат цигари поне веднъж месечно. Модерните наргилета, или така наречените вайпове, вече са мания в социалните мрежи.
Според експерти обаче пушенето на подобни изделия не е безобидно.
„Това са отрови, с които младият организъм свиква, и това възпрепятства правилното му развитие. После се сблъскваме с хронични болести, с нарушение в развитието и ред други проблеми”, каза доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА.
Основните съставки във всяка течност за електронни цигари са пропилен гликол и растителен глицерин, останалите съставки са никотин и овкусители.
„Няма такова нещо като по-малка вредност. Всичко е вредно. При едно силно пушещо възрастно население примерът, който децата виждат, какъв е – всички пушат”, коментира проф. Пламен Димитров, зам.-директор на НЦОЗА.
Цялата новина можете да видите тук
Страница 1 от 44