bgnes.bg, 17.04.2021 г.

За съжаление няма експресни методи за възстановяване функциите на черния дроб. Спазването на здравословен режим на хранене и начин на живот, както и на хигиенни правила, може да осигури дълготрайно добро здраве, включително и на черния ни дроб, каза в интервю за БГНЕС проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА.

Зимата е период, през който се движим по-малко, храним се повече и обичайно с по-калорични храни, има много празници, основно свързани с богата трапеза. Натрупват се килограми, храната е по-бедна на свежи храни, витамини и минерали. Промяната на времето, температурните колебания и липсата на достатъчно витамини предразполагат към пролетна умора. Пролетта е времето, през което трябва да презаредим организма си със сезонни храни, които са в изобилие, поясни проф. Дулева.

Цялото интервю можете да прочетете тук

БНР, 8.04.2021 г.

Както повечето теми и проблеми, и при ГМО може да се намерят ползи и рискове, каза пред БНР проф. Цвета Георгиева, началник на отдел „Приложна геномика и ГМО“ в НЦОЗА. Правени са многобройни изследвания върху животни и хранително-вкусовите характеристики на продукти с ГМО. Досега няма научни доказателства за отрицателни здравни ефекти. По-скоро рисковете са за околната среда. Положителните ефекти са свързани със създаването на по-устойчиви или на подобрени във вкусово отношение култури. Освен това технологията позволява и създаването на нови лекарства – за онкологични и редки болести, за ветеринарната медицина. Дори нищо чудно с новите техники за генно редактиране да се намери ключ към проблема с коронавируса, коментира още проф. Георгиева.

Цялото интервю можете да чуете тук

БНР, Радио Пловдив, 22.03.2021 г.

„Предстои да оповестим изследване за разпространението на тревожните разстройства по време на пандемията от март миналата година досега в България. Индикаторите, по които се прави това изследване, са обявените случаи на домашно насилие, опити за самоубийства, както и употреба на психотропни средства“, каза по БНР директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков.

„Очаквам, че тази епидемия ще се обезсили, ще си отиде и хората ще си върнат стария начин на живот. Единственото, което мога да им препоръчам, е да бъдат оптимисти, да вярват, че това нещо ще има край. Защото влизането в невротичността, в тревожността е, когато не виждаш перспектива. Когато виждаш как всичко се затваря около теб и едва ли не оставаш завинаги в това затворено пространство“, добави доц. Хинков.

Той апелира към журналистите да не употребяват определението „новата нормалност“. "Това е абсолютно тревожно, погрешно послание към хората. Няма нова нормалност. Има една нормалност и тя е тази, която ние познаваме. Ние ще се върнем към нея аз съм дълбоко убеден.“

Според доц. Хинков прекаленото фиксиране върху броя на заразените и на починалите влияе върху тревожността. "Трябва да не се съобщават цели числа, а съотношения, защото тогава човек добива представа за реалните размери на това бедствие."

Цялото интервю можете да чуете тук

www.flashnews.bg, 27.02.2021

„Новата наредба от началото на февруари МЗХГ регламентира специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения,  и други обекти за хранене на деца“, каза проф.

Веселка Дулева от НЦОЗА в интервю за www.flashnews.bg. Контролът по тази наредба се осъществява от БАБХ, които следят за безопасността – документацията,  производство, срок на годност, опаковка, начин на доставяне, на съхранение на продуктите и др.

„БАБХ например следи дали месото е добито и доставено безопасно, а РЗИ  – дали се приготвят ястията с мляно месо, вместо с кайма, например. Ние не допускаме при приготвяне на храната за децата да се използва  кайма, която е продукт на мляното месо с добавени технологични добавки, подправки, протеин и др.“, уточни проф. Дулева.

По думите й обратната връзка с родители и персонал на детските заведения сочи, че актуализираната наредба за здравословно хранене на децата и разработеният от НЦОЗА сборник с рецепти са много добри, помагат в ежедневната работа, а децата харесват вкуса на приготвената храна.

Цялото интервю можете да прочетете тук

БНТ, „По света и у нас”, 24.02.2021

Пушенето на електронно наргиле е хит сред подрастващите в социалните мрежи. Заради голямото търсене интернет прелива от такива обяви. Лекари предупреждават, че димът от електрическите изпарители крие рискове. Според изследване, 32% от 16-годишните в България пушат цигари поне веднъж месечно. Модерните наргилета, или така наречените вайпове, вече са мания в социалните мрежи.

Според експерти обаче пушенето на подобни изделия не е безобидно.

„Това са отрови, с които младият организъм свиква, и това възпрепятства правилното му развитие. После се сблъскваме с хронични болести, с нарушение в развитието и ред други проблеми”, каза доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА.

Основните съставки във всяка течност за електронни цигари са пропилен гликол и растителен глицерин, останалите съставки са никотин и овкусители.

„Няма такова нещо като по-малка вредност. Всичко е вредно. При едно силно пушещо възрастно население примерът, който децата виждат, какъв е – всички пушат”, коментира проф. Пламен Димитров, зам.-директор на НЦОЗА.

Цялата новина можете да видите тук