Zdrave.net, 25.03.2020 г.

ZZarkovД-р Захари Зарков, директор на Дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите” в НЦОЗА, в разговор за психичното здраве в условията на пандемията от COVID-19.
– Д-р Зарков, какво е впечатлението ви – лесно ли преминава българинът през тази криза?
– В тази ситуация, която вече засяга всеки човек на планетата, лично според мен не е коректно да говорим за „българина”, „американеца”, „китаеца”… Човешката палитра е изключително пъстра по принцип, едва ли има и двама души, които да преживяват всичко това в момента по един и същи начин, камо ли една цяла нация. За лесно не може да става дума, няма как да е лесно нито за всеки поотделно, нито за всички нас като цяло. Важно е да запазим здравия си разум, самообладанието, човещината, оптимизма си. Да виждаме пролетта макар и само през прозореца, да можем да й се зарадваме, да излъчваме любов и спокойствие към близките си хора, състрадание, загриженост и отговорност към непознатите.
Цялото интервю можете да прочетете тук

zdrave.net, 25.02.2020 г.

Близо 70% от зависимите към алкохол и други психоактивни вещества са коморбидни, тоест имат съпътстващо психично или телесно заболяване. Това стана ясно на работна среща на психиатри по проблемите на коморбидните състояния, която се състоя в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
За съществуването на сериозни клинични и организационни проблеми в лечението на зависимости и на съпътстващите ги психични заболявания докладва д-р Цвета Райчева, началник на отдел „Зависимости” в НЦОЗА.

 Цялата информация можете да прочетете тук

clinica.bg, 27.02.2020 г.

В целия свят се очаква увеличение на растенията и продуктите, получени чрез новите технологии за редактиране на гена, което може да доведе до промяна в нормативната уредба и лабораторните техники за изследване. В тази връзка започва обучение на експертите, ангажирани с контрола в новото законодателство и аналитичните практики. Това съобщи проф. Цвета Георгиева, ръководител на Националната референтна лаборатория за изследване на ГМО към Националния център по обществено здраве и анализи. Цялата информация можете да прочетете тук

bTV, „Чети етикета”, 17.02.2020 г.

доц.РангиловаКакво е качеството на безплатните закуски в училище и отговарят ли на рецептите на специалния рецептурник, е темата на предаването „Чети етикета”. Доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” на НЦОЗА уточни, че в редица случаи предлаганите закуски не са изготвени по изискванията на рецептурника. Определеният за закуските бюджет често пъти е недостатъчен за приготвянето им.

Повод за темата са сигнали на родители. Цялото предаване можете да гледате тук

БНР, „Христо Ботев”, 9.01.2020 г.


Съдовете за готвене подлежат на топлинна обработка и затова матералите, от които са направени, както и покритието им имат голямо значение, каза за предаването „Сигурни всеки ден” доц. Валентина Багдасарян от НЦОЗА.
Препоръчителни са съдовете с керамично покритие, което се получава по съвременна нанотехнология. Добри и доказано безвредни са също съдовете от огнеупорно стъкло. Тефлоновите вече са отречени, тъй като при прегряването им във въздуха доказано се отделят опасни вещества. Доц. Багдасарян коментира още какви са плюсовете и минусите и за какво трябва да се внимава при употребата на керамични, алуминиеви и други видове съдове.
Цялото интервю можете да чуете тук