в. „24 часа“, 18.05.2020 г.

V. DulevaНяма данни месото да е източник на COVID-19, каза в интервю проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА. Коронаварусите обикновено могат да достигнат до опаковки и прибори за хранене чрез заразен човек, който киха или кашля директно върху тях, и те могат да оцелеят известно време, поясни още тя. Възможна е инфекция, ако вирусът за кратко време след това попадне върху лигавиците на устата, гърлото или очите. Въпреки това все още не е наблюдавано инфектиране по този път на предаване.

Цялото интервю можете да прочетете тук

БНР, „Хоризонт”, 28.04.2020 г.

д-р Захари ЗарковНякои от наркотичните вещества могат да бъдат открити в организма до 30 дни след употребата им, каза д-р Захари Зарков, директор на дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите” в НЦОЗА. Откритите вещества в шофьора, причинил зверската катастрофа с Милен Цветков, може да не са употребени непосредствено преди това. Ще спекулираме, ако кажем, че едно от лекарствата или субстанциите е доминирало над другите, защото те имат противоположни ефекти върху шофирането. Кокаинът, амфетамините и марихуаната са забранени субстанции в България. Бромазепамът е известно лекарство, което се изписва на специален режим.

Цялото интервю можете да чуете тук

bTV RADIO, „Важното, казано на глас”, април 2020 г.

доц. Х.ХинковВсяко изпитание има край, каза в предаването „Важното, казано на глас” доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА. Ще се натрупат множество фактори – икономическото състояние на хората, дългото стоене в дома с евентуално загърбвани проблеми, които могат да се изострят, и това ще е от компетентността на психиатри, психолози.
Да гледаме по-оптимистично на всичко това, оптимизмът е важен фактор за оцеляване и за запазване на психичното здраве. Всяко изпитание има край, а също е и полезно, всяка криза има две страни, и позитивна също, допълни доц. Хинков.

Цялото интервю можете да чуете тук

В. „24 часа”, 14.04.2020

проф. ДулеваНяма магическа рецепта за диета срещу COVID-19, но за нормалната работа на имунната система спомагат минералите желязо, мед, цинк, селен, както и витамините А, В6 и В12, С, фолат и витамин D. Това казва проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА.

Има ли храни или диети, които може да са полезни срещу коронавируса, както и отговори на други въпроси можете да прочетете в интервюто на проф. Дулева.

Целия текст ще намерите тук

БНР, 8.04.2020

Правени са многобройни изследвания върху животни и хранително-вкусовите характеристики на продукти с ГМО. Досега няма научни доказателства за отрицателни здравни ефекти. По-скоро рисковете са за околната среда. Това коментира пред Радио София проф. Цвета Георгиева, ръководител на Изпитвателен център „Здраве” към НЦОЗА. Положителните ефекти са свързани със създаването на по-устойчиви или на подобрени във вкусово отношение култури. Освен това технологията позволява и създаването на нови лекарства – за онкологични и редки болести, за ветеринарната медицина. Дори нищо чудно с новите техники за генно редактиране да се намери ключ към проблема с коронавируса.
Цялото интервю можете да чуете тук