Агенцията на ЕС по наркотиците (EMCDDA) стартира онлайн проучване за употребата на наркотици в 31 страни на 28 езика, включително и на български.

Употребявате ли наркотици, в какво количество, колко често, са част от въпросите. Анкетата е анонимна и е за хора на възраст над 18 г. Тя е на разположение за попълване през следващите 6 седмици и е структурирана в няколко модула: социодемографски въпроси, модели на употреба на наркотици, достъпност до лечение, достъпност до наркотици (количество и платена цена) и как COVID-19 е повлиял на моделите на употреба на наркотици.

Онлайн проучванията допринасят за по-детайлна и актуална картина на употребата на наркотици и на пазарите на наркотици в Европа. Те имат предимството да достигат директно до хората, които употребяват наркотици, и са бърз и евтин начин за събиране на информация, така че да подпомогнат очертаването на тенденции при спешни ситуации. Този метод на събиране на информация позволява също изготвянето на сравнителни анализи между отделните страни.

Получените резултати ще допринесат за по-добра информираност какви са актуалните практики в Европа при употребата на наркотици и какви количества се използват. Това ще подпомогне процеса на оценка на пазара на наркотици в Европа и ще разшири възможностите за разработване на адекватни политики в областта на наркотиците и наркоманиите.

Онлайн проучването ще бъде промотирано в различните страни от националните фокусни центрове от информационната мрежа REITOX и техните партньори с помощта и на рекламна кампания в социалните медии. За България това е Националният фокусен център в рамките на НЦОЗА.

Европейско проучване за употреба на наркотицитеАнкетата е достъпна и на български език тук:
https://drugusersurvey.limequery.com/948273?lang=bg

 

18.03.2021

На 4 март отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. По този повод проф. Веселка Дулева от НЦОЗА ще участва във виртуален симпозиум „Устойчиво и информирано хранене през ХХI век“ с лекция на тема „Доброволните схеми за етикетиране на храните – инструмент за повишаване информираността на потребителите“. Събитието е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Според СЗО затлъстяването е заболяване, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мастна тъкан. Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечносъдови заболявание и някои видове рак.

Постера на симпозиума можете да видите тук, можете да се запознаете с „корените“ на затлъстяването и допълнителни факти за него.

4.03.2021

През 2021 г. в НЦОЗА ще се проведе курс за обучение на ръководители на програми за психосоциална рехабилитация на лица с психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на наркотични вещества, по програма, утвърдена от министъра на здравеопазването.
Курсът се провежда съгласно чл. 4, ал. 3 от Наредба № 8 от 7.09.2011 г. за условията и реда за осъществяване на програми за психосоциална рехабилитация на лица, които са били зависими или са злоупотребявали с наркотични вещества (ДВ, бр.75, 27.09.2011 г.).
Документите за участие в обучението се приемат в деловодството на НЦОЗА (4 ет. ст.16) от 01.03.2021 г. до 15.04.2021 г. Комисията за подбор на кандидатите ще обяви резултатите до 28.04.2021 г., след което ще бъде обявена датата на започване на обучителния курс за ръководители на програми за психосоциална рехабилитация.

За повече информация: Николай Буторин, дм,

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., 0885 054 643

1.03.2021