В светлината на COVID-19, Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW) ще се съсредоточи върху „Обединяване на усилията за подобряване-здравето на населението“.
Правителствата, учените, здравните специалисти и гражданското общество трябва да работят заедно за справяне с пандемията и повишаване на осведомеността за общественото здраве.

 

В рамките на Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), НЦОЗА ще бъде домакин на онлайн събитие на 11 май 2020 г. на тема „5G. Факти и митове“. Колегите от отдел „Физични фактори“, споделяйки своите знания и опит, подготвиха информация, с която се надяват да бъдат полезни за Вас.
Ще очакват Вашите въпроси от 9.30 до 17.30 ч., изпратени на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и заставайки зад своето истинско име и фамилия. Отговори ще се дават само на писма, съдържащи не повече от 3 въпроса и текст в рамките на половин стандартна страница. Допълнителни и прикачени материали няма да бъдат разглеждани. На писмата, изпратени извън упоменатото време, ще бъде отговорено след приключване на събитието.

На 11 май, понеделник, в рамките на Европейската седмица за обществено здраве проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, ще е на разположение за експертни отговори, като въпросите могат да бъдат зададени на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. в рамките на работното време.
Можете да се запознаете с темата Хранене и безопасност на храните в периода на пандемия с коронавирус (COVID-19) на сайта на НЦОЗА.

На 14 май, четвъртък, от 11 до 12 ч. доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА ще проведе онлайн обучение на тема „Здравословно хранене на бременни жени и кърмачки в условията на коронавирус COVID-19”.
Можете да посетите събитието на https://rangelife.bg/2020/04/29/european-public-health-week-2020/. В рамките на работното време на 14 май можете да задавате своите въпроси по обявената тема на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

На 14 май, четвъртък,  Доц. Красимира Костадинова представя добра практика в подкрепа на майчиното и детското здраве - Програмата за патронажни грижи „Nurse Family Partnership – Bulgaria” („Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще“) в помощ на целевите групи бременни жени, деца до 2-годишна възраст и техните семейства от ромска общност в ситуацията на COVID-19 можете да прочетете тук. Доц. Красимира Костадинова, началник на отдел „Детско и младежко здраве”, ще отговори на въпроси, свързани с предоставяне на патронажни грижи за бременни жени и деца до 2-годишна възраст от ромската общност, зададени между 9:00 и 17:00 ч. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Интервю с доц. Костадинова относно необходимостта и предимствата на патронажни грижи за уязвими групи можете да прочетете тук.