С решение № 538 от 12.09.2013 г. Министерският съвет на Р България прие Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. В изпълнението й участват експерти от Националния център по обществено здраве и анализи.

Основната цел на програмата е да се подобри здравето на населението и да се повиши качеството на живота чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемостта и инвалидизацията.  Разрастването на епидемията от хроничните незаразни болести (ХНБ) увеличава тяхното негативно влияние върху социално-икономическото развитие на обществата. Бедността, глобализацията, урбанизацията и стареенето на населението са фактори допринасящи за разпространението на тази епидемия.

Програмата е с ясно разписани дейности, за изпълнението на които са определени водещите институции и партньори. Има поставени срокове за изпълнение, с ясно измерими резултати и индикатори. Основните дейности включват:

  • Управление и координиране на дейностите по програмата;
  • Реализиране на дейности, насочени към намаляване на факторите на риска, водещи до ХНБ;
  • Реализиране на дейности, насочени към ранно откриване на водещите ХНБ;
  • Мониторинг и оценка.

Управлението на програмата ще се осъществява от Национален програмен съвет, който включва представители от МЗ, НЦОЗА, ФОЗ, МУ-София, НЗОК, МТСП, МОН, ММС, както и националните консултанти по отделните болести.

Информация за програмата ТУК.

Координатор за НЦОЗА: проф. д-р Пламен Димитров, дм
тел.: (359 2) 8056 420,  е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.