Новини

Проектът RECOVER-E ще изследва нейните предимства

Мобилната психичноздравна грижа е едно от липсващите звена в системата на психичноздравните грижи в България. Около тази теза се обединиха психиатри, клинични психолози, представители  от неправителствения сектор на дискусия, свързана с проекта RECOVER-E в София, която се състоя на 30.10.2019 г.
RECOVER-E е проект за мащабно приложение на психичноздравни грижи, базирани в общността, за хора с тежки психични заболявания. „Основната цел на RECOVER-E е да подкрепи въвеждането на модел за предоставяне на услуги в общността в България и в още четири страни от Югоизточна Европа. Чрез тези услуги ще се подобри нивото на социално функциониране и качеството на живот на хора с тежки психични разстройства (шизофрения, биполярно разстройство, тежка депресия)”, обясни проф. Пламен Димитров – заместник-директор на Националният център по обществено здраве и анализи.
Проф. Димитров откри дискусията с въпроса нуждае ли се системата на психиатричната помощ в страната ни от мобилни услуги в общността и как може да се постигне устойчивост на проекта и след неговото приключване.
С цялата информация можете да се запознаете тук

Тази година СЗО избира темата за превенция на самоубийствата за акцент на 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве.
Усилията са насочени към повишаване на осведомеността за самоубийствата в световен мащаб и ролята, която всеки човек може да има, за предотвратяването им.
Чрез слогана „Отдели 40 секунди за действие” хората се призовават да проявят загриженост към самоубийствата. Да се информират за това, което може да се направи, за да се предотврати самоубийството. Да се намали стигмата, свързана със самоубийството и психичната болест. Да покажем на хората в тежък момент, че не са сами.

Прочети още...

Националният център по наркомании (НЦН) се влива в Националния център по обществено здраве и анализи с Постановление №168 на МС от 04.07.2019 г. за структурни промени в системата на здравеопазването.
През първоначалния период след преминаването на НЦН в структурата на НЦОЗА сайтът на НЦН (с адрес https://ncn-bg.org) ще продължи да функционира с цел адекватен достъп до информация до момента, в който бъде финализирана актуализацията на сайта на НЦОЗА.

 

НЦОЗА участва в работен пакет 5 и работен пакет 7 на Иновативно партньорство за действия срещу рака.

Повече информация

Вие сте тук:Home Актуално