Националният център по обществено здраве и анализи подкрепя инициативата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността. за провеждане на Европейски ден без загинали на пътя – EDUARD. Идеята е да се проведат дни на пътна безопасност, по време на които всички участници в движението да помислят дори само за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват; за рисковете, на които може да изложат другите; за това как самите те могат да допринесат за тяхното намаляване. Целта е на 19 септември да няма загинали по пътищата на страната ни. НЦОЗА подкрепя инициативата с информационния материал „Алкохолът – рисков фактор за пътнотранспортни произшествия”, който можете да прочетете тук. На родителите на първокласниците в столични училища ще бъде раздадена дипляна „Училище за родители. Да знаем как да опазим живота и здравето на децата”.

Проф. Силвана Галдеризи, действащ президент на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), д-р Джулиан Бецолд, генерален секретар на ЕПА, както и проф. Волфганг Гебел и д-р Хелен Киласпие от ЕПА ще посетят България в периода 16–21.07.2018 г. Визитата на екипа от ЕПА е във връзка с решение на ръководството на МЗ, като целта е да бъде изготвена оценка на системата на психиатрично обслужване в България.Домакини на международните експерти са Министерството на здравеопазването и Националният център по обществено здраве и анализи, който е съорганизатор на събитието.От българска страна в оценката ще участва националният консултант по психиатрия акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов.

Прочети още...

На 24 юни 2018 г. ни напусна профeсор д-р Любомир Иванов, дмн, основател и първи главен редактор на Българско списание за обществено здраве, директор на Националния център по опазване на общественото здраве от 2005 до 2009 г.
Проф. д-р Любомир Иванов има значим принос в развитието на здравните системи у нас, научни постижения в областта на социалната медицина и общественото здраве.
Като специален представител на СЗО и ООН работи в Грузия и Таджикистан, страни със сложна политическа и военна обстановка. Негови стратегически трудове служат за модел на здравеопазването в Средна Азия и Кавказ.

Прочети още...

Специалисти от НЦОЗА представиха доклади на Годишната университетска научна конференция с международно участие на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново на 14-15 юни 2018 г. С нея се отбелязаха и 140 години военно образование в България.

Прочети още...

На кръгла маса, организирана от НЦОЗА на 13.06.2018 г. под патронажа на Комисията по здравеопазване в НС, бяха дискутирани дейността и развитието на общественото здраве в България. Инвестирането в общественото здраве трябва да се разглежда като инвестиция в дългосрочна перспектива за здравето и благосъстоянието на населението като цяло, подчерта директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков. Той допълни, че положителните промени по отношение на здравно-демографските показатели, разпространението на рисковите фактори, заболeваемостта и смъртността от основните заболявания могат да настъпят след многогодишни устойчиви действия и усилия.
Доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО–България коментира на форума защо е важно да се инвестира в общественото здраве: инвестициите в него имат висока възвръщаемост, от всеки 1 долар, инвестиран в обществено здравеопазване, 14 долара се връщат към по-широкото здраве и икономика. С презентацията на доц. Хр. Хинков можете да се запознаете тук, а на доц. М. Околийски тук

Необходимо е устойчиво развитие на общественото здраве за подобряване на здравно-демографските показатели на българите

Днес, 13.06.2018 г., под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание се проведе кръгла маса на тема „Здравето на българите през 21 век – тенденции и предизвикателства“. Форумът бе организиран от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

В събитието участваха: д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазването; доц. д-р Христо Хинков – директор на НЦОЗА; проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ); д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България; доц. д-р Михаил Околийски – експерт по обществено здраве към офиса на СЗО в България; представители на отговорните държавни институции, Регионалните здравни инспекции, съсловните организации в сферата на здравеопазването, професионални и пациентски организации, водещи български медицински специалисти и експерти.

Цялата информация можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home Актуално