На 29 - 30. 01.2015г. в Централ Хотел Форум, София ще се проведе конференция на тема: „Развитие на електронни услуги за психично здраве в България: Основи, перспективи, възможности и предизвикателства“. Конференцията е организирана от НЦОЗА със съдействието на Националния офис за България на Световната здравна организация . Целта на конференцията е да се предостави информация за съществуващите услуги за електронно здравеопазване в областта на психичното здраве – горещи линии, отдалечени консултации, интернет портали, които вече се предлагат в страната в рамките на различни проекти и инициативи. Повечето от психично – здравните  професионалисти са концентрирани в големите градове или в големи психиатрични институции. Това е  причината много хора с общи психични проблеми да  нямат  възможност да посетят психиатър или психолог. Онлайн услугите за психично здраве предлагат  нов подход.

 Регионалният съветник по въпросите на психичното здраве на СЗО Matt Muijen  ще представи европейските практики в областта на електронните услуги. В конференцията ще участват още  психично – здравни експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, Министерство на здравеопазването, неправителствени организации.

Повече информация можете да видите ТУК.

На 06.10.2015 г., в  Националния център по обществено здраве и анализи, се проведе Национална среща за представяне на резултатите от Националното изследване на факторите за риска за здравето (2014-2015), в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести и  във връзка с изпълнение на двугодишното споразумение между СЗО и МЗ за периода 2014-2015 г. На срещата присъстваха представители от МЗ, 28-те РЗИ и експерти от НЦОЗА.  Бяха изнесени данни за разпространението на факторите на риска за здравето и хранителения прием при деца на възраст 1-10 години, хранителното поведение на населението на възраст 10-40 години, данни за здравето на населението на 10-19 и над 20 години, както и данни за физическата активност, консумацията на алкохол, разпространение на тютюнопушенето и хранителния статус  на населението в България на възраст 10-19 и над 20 години.

Презентациите можете да видите ТУК.

Прочети още...

На 28.09.2015 г.(понеделник),от 9.00 часа, в Радисън Блу Гранд Хотел – София, се проведе Национална  конференция  на тема: „Концепция „Цели за здраве 2020”приоритети и подходи за приложение”.

Конференцията се провежда в изпълнение на Двугодишното споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването на Република България и Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация 2014/2015 г. по програмна област „Национални здравни политики, стратегии и планове” и се реализира с финансовата подкрепа на СЗО. Организатор на конференцията е Националният център по обществено здраве и анализи.

На конференцията бяха представени целите и  основните приоритети на концепцията за подобряване на здравето и намаляване на здравните неравенства. Проведе се оживена дискусия с представители на различни институции и организации в областта на здравеопазването.

Програма на конференцията

Прочети още...

   Националният център по обществено здраве и анализи започва изпълнението на проект по Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве“ с участието на Норвежкия финансов механизъм и Европейското икономическо пространство. Целта на проекта, с който се ангажира НЦОЗА е подобряване на грижите за психичното здраве. Общата продължителност на проекта е 18 месеца. По този повод директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков, експертите от сектор „Психично здраве“ на НЦОЗА д-р Захари Зарков, д-р Владимир Наков и д-р Румяна Динолова и Управляващият Офиса на СЗО за България доц. Михаил Околийски дадоха пресконференция в Пресклуб БТА. Проектът предвижда обучение на общопрактикуващи лекари, социални работници и психолози, специалисти от 28-те РЗИ в страната; провеждане на епидемиологично проучване  на разпространението на честите психични разстройства в страната; повишена информираност на обществото за проблемите на психичното здраве.
Подробности за проекта можете да прочетете  тук.

  Това иновативно научно събитие се проведе на 24-27 юни 2015 в Двореца на парламента в Букурещ, Румъния.
Присъстваха участници от 26 държави. От българска страна д-р Владимир Наков изнесе презентация на тема "The stigma of mental illness as a barrier to early detection and diagnosis of depression in primary care settings", която обхваща резултати от международните изследователски центрове в Албания, България, Молдова, Румъния, Сърбия.

Прочети още...

Екип от специалисти на НЦОЗА участва в работни срещи с представители на Норвежкия институт по обществено здраве (NIPH) и Норвежката агенция по радиационна защита (NRPA),които се проведоха в Осло, 10-11юни 2015г. Срещите бяха осъществени във връзка с изпълнението на проект „Подобряване на контрола и информационни системи в превенцията на риска в здравеопазването“, BG 07 Програма „Инициативи за обществено здраве“, с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009–2014 и механизъм на Европейското икономическо пространство.

Прочети още...

Вие сте тук:Home Актуално