Националният център по обществено здраве и анализи и  Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, с подкрепата на директори от детски ясли в София, организират национална кръгла маса на тема „Усъвършенстване на грижите за здравето и развитието на децата в детските ясли”.
Форумът ще се проведе на 3 юни 2019 г. в София, в залата на ВМА.
Събитието е посветено на актуални аспекти в работата на детските ясли, свързани с гарантиране на качеството на дейностите в областта на профилактиката, комплексната промоция на здравето, образованието и грижите за децата в ранна възраст. Сред акцентите на дискусиите са кадровата обезпеченост, утвърждаването на ролята на медицинската сестра, грижата за децата с увреждания и хронични заболявания, взаимодействието с родителите и др. Ще бъдат обсъдени перспективите, продиктувани от съвременните виждания за ранното детско развитие, отразени в национални и международни стратегически и програмни документи, политики и практики.
Предвижда се участниците в националната кръгла маса, в диалог по включените в програмата теми, да обсъдят и приемат решения с препоръки за мерки, чието реализиране в близките години да допринесе за усъвършенстване на грижите за здравето и развитието на децата в детските ясли.
С предварителната програма на форума можете да се запознаете тук

НЦОЗА е сред институциите партньори на Национална научна програма „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия” (2018-2023 г.) Основната цел на Програмата е провеждането на фундаментални и приложни научни изследвания за осигуряване на устойчива, благоприятна и по-безопасна среда на живот за населението на Република България. Сред очакваните резултати са изграждането на системи за прогнозиране на неблагоприятни и катастрофални явления;  формулиране на стратегически мерки за редукция на емисиите на вредни вещества в атмосферата; оценка и картографиране на пространствено-времевото разпределение на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия и др.  С повече информация можете да се запознаете тук.

НЦОЗА кани училища в международната мрежа „Училища за здраве в Европа“

В рамките на проект „Училища за здраве в Европа“ НЦОЗА ще подкрепи методически 20 училища, които да се включат в международната мрежа „Училища за здраве в Европа“. Всички останали, които проявят интерес, ще получат методически материали и възможност да се присъединят към мрежата по-късно. Информацията за проекта, изискванията и информационният въпросник/училищен профил за кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на НЦОЗА (на линка по-долу).

Крайният срок за подаване на документите е 20 май 2019 г.(важи датата на имейла). Те трябва да бъдат изпратени по електронната поща на адреси:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .

Допълнителна информация може да бъде получена на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .

Информация за проекта и документите, необходими за включване в него, можете да намерите тук

На 6-9 април 2019 г. във Варшава се проведе 27-ият конгрес на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА) под мотото „Психиатрията в преход – към нови модели, цели и предизвикателства“.

Събитието обедини 4300 участници от 102 страни. България беше представена от 20 участници, сред които д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА. Неговият е-постер „Национална обучителна програма за общопрактикуващи лекари за намаляване на самоубийствата в България – нерандомизирано контролирано проучване“, разработен с участието на партньори от Норвегия и Австралия, беше отличен като един от десетте най-добри сред представените повече от 1300 постера. Критериите за оценка бяха научно качество, точност и прецизност на методологията, оригиналност, иновативност, дизайн.

Европейската асоциация за обществено здраве (EUPHA) организира Европейска седмица на общественото здраве в периода 13 – 17 май 2019 г. Целта е да концентрира вниманието върху общественото здраве като основен фактор за доброто здраве на европейското население. В различните страни, включително и в България,  ще бъдат проведени многобройни инициативи и форуми.

Предвидена е онлайн кампания и пресконференция в Брюксел.

Партньорите и членовете на EUPHA ще организират национални и местни събития, семинари, лекции, филми. Всеки ден от Европейската седмица на общественото здраве е фокусиран върху определена тема, като сред тях са физическата активност, здравословната околна среда, здравната помощ, здравословното хранене, психичното здраве.

Националният център по обществено здраве и анализи ще обяви допълнително начините, по които ще участва в Европейската седмица.

С повече материали можете да се запознаете тук и тук

Световната здравна организация (СЗО) публикува Четвъртия глобален доклад за състоянието на пътната безопасност в света – 2018 г.
Информацията за България се събира, анализира и предоставя на СЗО от експерти на МЗ, НЦОЗА, МВР, ДОККПБДП, МТТС, НСИ и АПИ, като Националният център по обществено здраве и анализи е водещата институция в подготовката на данните за страната ни.

Прочети още...

Вие сте тук:Home Актуално