БНР, Хоризонт, 10.08.2018 г.

Наблюдава се тенденция на лек спад в консумацията на енергийни напитки след младежите между 14 и 18 години. Това съобщи пред „Хоризонт“ доц. Лалка Рангелова, експерт по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Децата и особено тийнейджърите са много податливи на рекламата и приемат енергийни напитки, каза доц. Рангелова. Последното проучване на Центъра показва, че при 14-18 годишните 20 на сто от младежите изпиват една или повече енергийни напитки на ден.
Цялата информация можете да чуете тук

Clinica.bg, 24.07.2018 г.

„Галъп интернешънъл” и clinica.bg организираха дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване”. Повод за него бе създаването на първия „Индекс на болниците”. Защо системата ни буксува, кое е лекарството за нея, вижте мнението на проф. Петко Салчев от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), официален консултант на проекта „Индекс на болниците” и лектор на събитието.
Цялата информация можете да прочетете тук

clinica.bg, 23.07.2018 г.

Горещи месеци се очертават в здравния сектор. Министър Кирил Ананиев обеща нов модел на здравно осигуряване, към идеите за промени се присъедини и току-що избраният управител на НЗОК д-р Дечо Дечев. На този фон стартира и изготвянето на индекс на болниците у нас. Какви промени са необходими на системата, за да са по-удвлетворени пациентите и как ще се отрази на качеството прозрачността, попитахме проф. Петко Салчев. Той е ръководител на дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации” в НЦОЗА и консултант на проекта „Индекс на болниците”.

Цялото интервю можете да прочетете тук

Канал 3, Новини

Горещите вълни са характерни за Южна България. Те са много по-изразени и в кварталите на големите градове в т.нар. „топли острови”, каза за Канал 3 Зорница Спасова от дирекция „Промоция на здраве и превенция на болестите” в НЦОЗА.
Целия репортаж можете да гледате тук

В. „24 часа”, 20.07.2018 г.

Разнообразието на съдове за готвене на пазара парадоксално затруднява избора ни – нови и по-нови технологии и материали от „утре” поставят на изпитание знанията дори на специалистите, защото бизнесът се старае да обогатява непрекъснато асортимента. Как да се ориентираме в различните материали и как да ги използваме, питаме един от най-опитните специалисти в тази област – доц. Валентина Багдасарян от отдел „Материали за контакт с храни” в НЦОЗА.
Целия материал можете да прочетете тук

Агенция „Фокус”, 17.07.2018 г.

„Първо трябва да уточним какво се има предвид под думите „психична болест”, или казано на езика на модерната психиатрия – „психично разстройство”. Това, което се тиражира в медиите, обикновено в търсене на внимание и популярност, е тежката психиатрична болест – шизофренно болните, тежките биполярни пациенти, хората с деменция и т.н. Броят на психичноболните през последните години не се увеличава. Пред медиите темата за психичните разстройства става ту интересна, ту заглъхваша.
Истината е, че има константност на тежките психични разстройства”, каза в отговор на въпроси на Агенция „Фокус” д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве” в НЦОЗА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите