В. „24 часа”, 15.10.2018 г.

Депресивното заболяване (от лат. depression – потиснатост, угнетеност) не засяга само отделния човек, но е и тежко бреме за обществото, тъй като нараства броят на боледуващите, а това води след себе си загуби за икономиката и допълнителни здравни неблагополучия за човека, каза за в. „24 часа” д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА в коментар по темата, свързана със симптомите и лечението на депресията.
Избягвайте фалшивото забавление, оживлението, вицовете пред депресивен човек, на си позволявайте упреци и коментари. Не забравяйте, че човек в това състояние е много чувствителен и уязвим.
Цялата статия можете да прочетете тук

БНТ 1, Сутрешен блок, 15.10.2018 г.

България е една от малкото страни, в които здравословното хранене е регламентирано с наредби и препоръки за здравословно хранене на различните възрастови групи при децата и учениците, каза в Сутрешния блок на БНТ 1 доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” на НЦОЗА в разговор, посветен на храненето, наднорменото тегло и затлъстяването при децата.
Цялото интервю можете да гледате тук

БНР, „Хоризонт до обед”, 8.10.2018 г.

При предозиране с енергийни напитки може да има неблагоприятни последствия за организма, особено при децата и подрастващите, каза за „Хоризонт” проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Сред тях са повишена нервност, повишена тревожност, безсъние, главоболие, сърцебиене, ефекти върху дейността на сърдечносъдовата система, редица дихателни нарушения, нарушения на лигавицата на стомашно-чревния тракт, на дейността на бъбреците, неблагоприятни ефекти върху мозъчната дейност. У нас с наредба за здравословното хранене на учениците е забранено предлагането на енергийни напитки в бюфетите и в училищата, каза още проф. Дулева.
Цялото интервю можете да чуете тук

БНР, „Хоризонт до обед”, 18.09.2018 г.

В детската градина проблемът с алтернативата на пластмасовите кутии е по-сложен за решение, тъй като всяко решение, което може да бъде взето, трябва да бъде резултат на някакъв компромис – или трябва да има снабдяване с бутилирана вода, с диспенсър, или родителите трябва да дават на децата си бутилки с минерална вода, които да бъдат техни лични, а третият вариант е да се приготвят индивидуални чаши. Това каза доц. Валентина Багдасарян от Националния център по обществено здраве и анализи в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.
Целия разговор можете да чуете тук.

Рискът от свързани с жегата болести или смърт ще обхване 74% от световното население, ако няма съкращаване на парниковите емисии. Разговор по темата със Зорница Спасова от дирекция „Промоция на здраве и превенция на болестите” в НЦОЗА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 20.08.2018 г.

Гледайте обозначението върху пластмасата, номерация от 1 до 7 и съставът ще ви ориентира коя за какви нужди е подходяща, каза доц. Валентина Багдасарян от  НЦОЗА, един от най-опитните специалисти в тази област.
Цялото интервю можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите