Нова ТВ, „Здравей, България”, 13.06.2019 г.

 Нова наредба за здравословно хранене на децата забранява пържените храни, замразеното месо и храните с хидрогенирани мазнини. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. „Всички тези продукти са част от балансираното хранене на децата. И досегашната Наредба 6 забраняваше мекиците и пържените филии при целодневното хранене. Рибата няма да бъде изключена като храна – ще се предлага охладена риба, което е по-полезно за децата”, заяви доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” на НЦОЗА. Новите правила ще бъдат одобрени до началото на следващата учебна година.

Целия репортаж можете да гледате тук

clinica.bg,16.05.2019 г.

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, какво да похапваме и кои продукти да избягваме, за да бъдем здрави, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на Националния център по обществено здраве и анализи.
Цялото интервю можете да прочетете тук

В. „Жълт Труд”, 16.05.2019 г.

Чести психични разстройства наричаме тревожните разстройства, депресиите, злоупотребата с алкохол и наркотици. Психични болести са шизофренията, биполярните разстройства, деменцията, епилепсията, с които човек живее през целия си живот и които се отразяват на ума и съзнанието. Има разлика между болест и разстройство - докато първата носи стигмата, заклеймяването, вторият термин се използва от модерната психиатрия, обяснява д-р Захари Зарков, психиатър, началник отдел “Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи.
Целия материал можете да прочетете тук

СКАТ, „Здравословно”, 13.05.2019 г.

Европейската седмица на общественото здраве (13-17 май 2019 г.) се провежда за първи път, каза доц. Гена Грънчарова, председател на Българската асоциация за обществено здраве. Инициативата е организирана от Европейската асоциация за обществено здраве (EUPHA), която обединява повече от 20 000 специалисти от общественото здраве от 47 държави. Идеята е да се подобри осведомеността на широката общественост за промоцията на здравето, рисковите фактори, ролята на здравословния начин на живот.
Доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА сподели основните аспекти на здравословното хранене при децата и възрастните.  Цялото предаване можете да гледате тук.

news.bg, 13.05.2019 г.

Според първото проучване на хомеопатичната помощ в България, стартирало през 2015 година, около 47% от пациентите са удовлетворени от хомеопатичното лечение. Данните представи доц. Илияна Янева-Балабанска от НЦОЗА. 93% анкетираните пациенти отбелязват, че поводът за посещение при хомеопат е заболяване. 85% се обръщат към хомеопат, преди да посетят лекар.В рамките на проучването са анкетирани общо 527 лекари и стоматолози, като около 95% смятат, че е необходимо да продължат да посещават курсове за продължително обучение по хомеопатия. 85,7% искат хомеопатията да бъде призната за медицинска специалност.  Цялата информация можете да прочетете тук.

БНР, „Хоризонт”, „12+3”, 24.04.2019 г.

„Ако сме постили, не трябва веднага да се нахвърляме върху храните, които сме ограничавали”, каза доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене“ на НЦОЗА. Тя добави, че както в постите се влиза постепенно, така и след тях е необходимо плавно излизане, като първоначално се включат млякото и млечните продукти, после яйцата, накрая месото и рибата. Важно е в началото количествата да бъдат по-малки от обичайните порции, уточни доц. Рангелова.
Цялото интервю можете да чуете тук

Вие сте тук:Home В медиите