БНР, „Хоризонт до обед”, 30.10.2018 г.

Нощният труд носи рискове за здравето, а проблемите, свързани с него, често се пренебрегват, каза за „Хоризонт до обед” доц. Катя Вангелова, началник на отдел „Здраве при работа” на НЦОЗА. Доказано е че над 17% от хората, които работят на смени, полагат нощен труд. Големите производствени аварии често се случват през нощта. Рискът от трудови злополуки по време на нощни смени е по-висок, особено след третата поредна нощ. Стресът по време на тези смени е по-голям, влошава се качеството на съня, натрупва се умора. Нощният труд е рисков фактор за ендокринни и метаболитни заболявания, например диабет и метаболитен синдром, заболявания на сърдечносъдовата система, стомашно-чревни заболявания, вкл. язва и др. Поредните нощни смени трябва да са не повече от три на седмица, обобщи доц. Вангелова, като допълни, че НЦОЗА е издал съответните препоръки, които трябва да бъдат спазвани.
Цялото интервю можете да чуете тук

Btv, „Чети етикета”, 26.10.2018 г.

Какво се предлага в училищните лафки и бюфети показва проверка на предаването по сигнали на родители. Има строг регламент за продуктите, които могат да бъдат влагани в храните за деца, каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. На пазара съществуват продукти с нездравословен профил, но България е една от малкото страни, които имат национален законодателен документ, който регламентира какви храни могат да бъдат предлагани на децата в учебните заведения. Има положителна промяна в асортимента на училищните  бюфети през последните години, а общата тенденция е за намаляване на затлъстяването при децата в някои от възрастовите групи, подчерта проф. Дулева.
Цялото предаване можете да гледате тук

Кожа.org, Платформа за психично здраве, 25.10.2018 г.

Психичното здраве в региона беше обсъдено на втората Източноевропейска конференция за психично здраве в Сибиу, Румъния, в края на месец септември. От българска страна с презентации участваха експертите от НЦОЗА д-р Владимир Наков и д-р Румяна Динолова.
Интервю по темата с д-р Наков можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 15.10.2018 г.

Депресивното заболяване (от лат. depression – потиснатост, угнетеност) не засяга само отделния човек, но е и тежко бреме за обществото, тъй като нараства броят на боледуващите, а това води след себе си загуби за икономиката и допълнителни здравни неблагополучия за човека, каза за в. „24 часа” д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА в коментар по темата, свързана със симптомите и лечението на депресията.
Избягвайте фалшивото забавление, оживлението, вицовете пред депресивен човек, на си позволявайте упреци и коментари. Не забравяйте, че човек в това състояние е много чувствителен и уязвим.
Цялата статия можете да прочетете тук

БНТ 1, Сутрешен блок, 15.10.2018 г.

България е една от малкото страни, в които здравословното хранене е регламентирано с наредби и препоръки за здравословно хранене на различните възрастови групи при децата и учениците, каза в Сутрешния блок на БНТ 1 доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” на НЦОЗА в разговор, посветен на храненето, наднорменото тегло и затлъстяването при децата.
Цялото интервю можете да гледате тук

БНР, „Хоризонт до обед”, 8.10.2018 г.

При предозиране с енергийни напитки може да има неблагоприятни последствия за организма, особено при децата и подрастващите, каза за „Хоризонт” проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Сред тях са повишена нервност, повишена тревожност, безсъние, главоболие, сърцебиене, ефекти върху дейността на сърдечносъдовата система, редица дихателни нарушения, нарушения на лигавицата на стомашно-чревния тракт, на дейността на бъбреците, неблагоприятни ефекти върху мозъчната дейност. У нас с наредба за здравословното хранене на учениците е забранено предлагането на енергийни напитки в бюфетите и в училищата, каза още проф. Дулева.
Цялото интервю можете да чуете тук

Вие сте тук:Home В медиите