zdrave.net, 30.05.2018

Неблагоприятните преживявания в детството се отразяват върху поведението на човека в зряла възраст и водят до отключване на редица болести, като карциноми, психични разстройства, сърдечносъдови заболявания и др.

Резултатът от тях са лоши здравни резултати и дори ранна смърт. Това отбелязаха специалисти от Националния център по обществено здраве и анализи на пресконференция днес. Двугодишно изследване на НЦОЗА за преживяванията до 18-годишна възраст, проведено сред 600 студенти на средна възраст 24,5 години, потвърждава този проблем, стана ясно от думите на д-р Румяна Динолова, главен експерт в отдел „Психично здраве“ на НЦОЗА.

Целия материал можете да прочетете тук

БНТ, „Денят започва”, 28.05.2018 г.

Рискът от определени хронични заболявания, характерни за възрастните, е по-висок при децата със затлъстяване, каза в сутрешния блок на БНТ проф.

Веселка  Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Често сред тях се наблюдава повишено артериално налягане, увеличен е и броят на заболелите от диабет тип 2, характерен за възрастните. За България данните показват, че около 30%, в зависимост от възрастовите групи, е наднорменото тегло. Между 12 и 15% от децата са със затлъстяване. Проф. Дулева подчерта, че, благодарение на взетите през последните години мерки от различни институции, включително НЦОЗА, в някои възрастови групи има задържане на относителния дял на деца със затлъстяване, а във възрастовата група 13–15 години има вече и лека обратна тенденция. Цялото предаване можете да гледате тук

ТВ СКАТ, „Здравословно”, 22.05.2018 г.

Разговор с доц. д-р Илияна Янева от НЦОЗА за приложението на билките при повишен холестерол и триглицериди в кръвта. „Лечението с билки не трябва да се приема за алтернатива на конвенционалното, самолечение не се препоръчва, тъй като растенията, приети с други лекарства, могат да окажат нежелани въздействия и да имат противопоказания”, подчерта доц. Янева. Необходимо е да се направи консултация с лекуващия лекар, който познава здравословното състояние и съпътстващите заболявания на човека. Цялото предаване можете да гледате тук

БНР Благоевград

22.05.2018 г., БНР, Радио Благоевград

Съдържанието на трансмазнини е по-високо в частично хидрогенираните масла, отколкото в напълно хидрогенираните, каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Много научни изследвания доказват, че техният прием води до повишаване на нивото на общия холестерол. Също така те понижават нивото на т.нар. добър холестерол и повишават нивото на лошия, което е предпоставка да сърдечно-съдови заболявания. Малки количества трансмазнини естествено се съдържат в млякото, млечните продукти и месото, така че за да се намали допълнителният им прием, трябва да се избягват промишлено произведени храни – бисквити, вафли, кремове в сладкарската промишленост, пуканки, чипсове, подчерта проф. Дулева.

Прочети още...

БНТ, Новини, 19.05.2018 г.

Нов сборник с рецепти за хранене в детските градини са подготвили експерти от НЦОЗА, след одобрението му от МЗ той ще влезе в детските градини от есента. От менюто на децата са изключени тортите, сиропираните десерти и пържените храни. За сметка на това ще има повече зърнени храни и пресни плодове и зеленчуци. „Разнообразили сме достатъчно десерти и продукти, които са на база плодови компоненти, като сме изключили напълно сиропирани сладки, торти, пасти. каквито имаше преди”, каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене”.

Целия репортаж можете да гледате тук

btv, „Тази сутрин”, „Чети етикета”, 18.05.2018 г.

СЗО излезе със сериозни данни за това какво причиняват трансмазнините на тялото ни. Исканията са до 5 години те да бъдат забранени, а целта е да бъде предотвратена смъртта на половин милион души годишно. Колкото по-бедни са страните, толкова по-разпространени са продуктите със съдържание на хидрогенирани мазнини.
Проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, подчерта, че вече са предприети мерки за ограничаването на консумацията на трансмазнини. Такива продукти са забранени в детските градини и учебните заведения, както и в храните за бебета и кърмачета. В няколко европейски страни, а от юни т.г. и в САЩ, е наложена пълна забрана за употреба на частично хидрогенирани мазнини.
Цялото предаване можете да гледате тук

Вие сте тук:Home В медиите