Медии

Темите, свързани с психиатричната стигма, с разпространението на честите психични заболявания и самоубийствата обсъдиха експерти от отдел „Психично здраве”, директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков и журналисти на семинар в Долна Баня на 8-9.02.2019 г. Дебатите породиха редица въпроси, свързани с лекарската и журналистическата етика, както и с различни проблеми на психиатричната помощ в България.

Можете да се запознаете с част от публикациите: clinica.bg тук и тук, news.bg тук, redmedia.bg тук и тук в. „Дума” тук

БНР, „Хоризонт до обед”, 8.02.2019 г.

Психиатричната стигма пречи, тя се шири и сред психиатрите, каза за „Хоризонт” доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА. „Не толкова разкриването на дневни центрове за хора с психични разстройства, колкото интегрирането на психиатричната помощ в общата медицина, болничната“, коментира той и уточни, че много трудно се разкриват психиатрични заведения към многопрофилните болници, „а това е начинът да се преодолее тази институционалност на нашата психиатрия, представена предимно от големи болници от приютен тип извън населени места.“ Цялото интервю можете да чуете тук.

В. „Труд”, 8.02.2019 г.

„Много трудно е да се каже колко хора имат в момента симптоматика на някаква психична криза – казва в интервю д-р Захари Зарков от НЦОЗА. – Последните ни данни от 2017-а показват намаляване на тревожностите и депресиите на 14,5% и раздвижване на процентите вътре, при самите болести. Това е добре в сравнение с 2007 г., но не е цялата психиатрична картина, за съжаление.” Цялото интервю можете да прочетете тук.

В. „24 часа”, 5.02.2019 г.

Когато стресът е хроничен, става фактор и за психични разстройства. В ежедневието наричаме стрес всяко „неудобство”, което ни причинява страдание и поставя на изпитание търпението да го понесем , без да разрушим емоционалната си стабилност. Така го приближаваме до научното понятие за хроничен стрес – патологично състояние, за разлика от острия стрес с неговите хормонални реакции, които ни помагат да оцеляваме при външни и вътрешни заплахи. Този механизъм е жизненоважен за оцеляването на човека. Превръща се в разрушителен, когато продължава „безкрайно” дълго, каза доц. Христо Хинков на обучение на общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници, осъществено от НЦОЗА. Цялата информация можете да прочетете тук.

Нова телевизия, Новини, 4.02.2019 г.

Всяка кутия цигари с данък „здраве”, предлага управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. За последните 7 години хората, отказали цигарите, са 1 % от пушачите. „Въпреки че сме на челните места в Европа ние все пак на национално ниво имаме задържане на този процес”, каза проф. Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Целия репортаж можете да видите тук

Вие сте тук:Home В медиите