БНР, „Хоризонт до обед”, 8.10.2018 г.

При предозиране с енергийни напитки може да има неблагоприятни последствия за организма, особено при децата и подрастващите, каза за „Хоризонт” проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Сред тях са повишена нервност, повишена тревожност, безсъние, главоболие, сърцебиене, ефекти върху дейността на сърдечносъдовата система, редица дихателни нарушения, нарушения на лигавицата на стомашно-чревния тракт, на дейността на бъбреците, неблагоприятни ефекти върху мозъчната дейност. У нас с наредба за здравословното хранене на учениците е забранено предлагането на енергийни напитки в бюфетите и в училищата, каза още проф. Дулева.
Цялото интервю можете да чуете тук

БНР, „Хоризонт до обед”, 18.09.2018 г.

В детската градина проблемът с алтернативата на пластмасовите кутии е по-сложен за решение, тъй като всяко решение, което може да бъде взето, трябва да бъде резултат на някакъв компромис – или трябва да има снабдяване с бутилирана вода, с диспенсър, или родителите трябва да дават на децата си бутилки с минерална вода, които да бъдат техни лични, а третият вариант е да се приготвят индивидуални чаши. Това каза доц. Валентина Багдасарян от Националния център по обществено здраве и анализи в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.
Целия разговор можете да чуете тук.

Рискът от свързани с жегата болести или смърт ще обхване 74% от световното население, ако няма съкращаване на парниковите емисии. Разговор по темата със Зорница Спасова от дирекция „Промоция на здраве и превенция на болестите” в НЦОЗА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 20.08.2018 г.

Гледайте обозначението върху пластмасата, номерация от 1 до 7 и съставът ще ви ориентира коя за какви нужди е подходяща, каза доц. Валентина Багдасарян от  НЦОЗА, един от най-опитните специалисти в тази област.
Цялото интервю можете да прочетете тук

БНР, Хоризонт, 10.08.2018 г.

Наблюдава се тенденция на лек спад в консумацията на енергийни напитки след младежите между 14 и 18 години. Това съобщи пред „Хоризонт“ доц. Лалка Рангелова, експерт по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Децата и особено тийнейджърите са много податливи на рекламата и приемат енергийни напитки, каза доц. Рангелова. Последното проучване на Центъра показва, че при 14-18 годишните 20 на сто от младежите изпиват една или повече енергийни напитки на ден.
Цялата информация можете да чуете тук

Clinica.bg, 24.07.2018 г.

„Галъп интернешънъл” и clinica.bg организираха дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване”. Повод за него бе създаването на първия „Индекс на болниците”. Защо системата ни буксува, кое е лекарството за нея, вижте мнението на проф. Петко Салчев от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), официален консултант на проекта „Индекс на болниците” и лектор на събитието.
Цялата информация можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите