В. „24 часа”, 7.06.2018 г.

Насилието и пренебрегването в детството умножават до 5 пъти вероятността за рисково за здравето поведение през целия живот. Най-често малтретирането е под няколко форми, а натрупването на преживяванията допълнително увеличава риска, предупреди екип психиатри от НЦОЗА.
У нас най-малко половината от подрастващите преживяват физическо или емоционален тормоз според приключилото сега първо по рода си у нас двугодишно проучване по проблема.
Цялата информация можете да прочетете тук

в. "Телеграф", 4.06.2018 г.

Децата в забавачките ще хрупат китайско зеле от есента. Това е един от продуктите, включени в новия рецептурник за менютата в детските градини. В момента експерти от Националния център по обществено здраве и анализи разработват промени в хранителния режим на малчуганите. Целия материал можете да прочетете тук

news.bg, 31.05.2018 г.

"Превенцията на насилието започва от семейството”, каза доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА по повод данни от проучване, посветено на насилието над деца, водещо до здравословни проблеми в зряла възраст. „Броят на децата, родени в двойки без брак, се увеличава, което със сигурност не е добре за децата, тъй като решението за раздяла се взима много по-бързо – коментира още той. – Модерният човек е егоистичен и депресивен и често пъти предпочита да употреби живота си за свое лично удоволствие в по-голяма степен.” „Необходими са системни мерки чрез политики и пренасочване на средства не за вече настъпили усложнения, а за профилактика и превенция”, посочи още доц. Хинков.

Цялото интервю (второто видео) можете да гледате тук

в. „Труд”, 31.05.2018 г.

Широко е разпространено насилието под различни форми над българските деца. Това показва двугодишно проучване, проведено под егидата на Националния център за обществено здраве и анализи.

НЦОЗА редовно провежда обучителни курсове за подпомагане на дейността на професионалисти от детски ясли, градини и училища, логопеди, педиатри, експерти от РЗИ. Целия материал можете да прочетете тук

news.bg, 30.05.2018 г.

Физическото насилие в детството увеличава с 3,6 пъти риска от тютюнопушене в зряла възраст. То е свързано с риска от ранно начало на сексуалния живот, който нараства с 3,7 пъти. Физическото насилие в детството увеличава двойно риска от множество сексуални партньори и 1,7 пъти този от злоупотреба с алкохол.Това сочат данните от проведено проучване на Националния център по обществено здраве и анализи.

Цялото видео можете да гледате тук

 БНР, 30.05.2018 г.

Според СЗО 70% от случаите на ранна смърт и около 60% от заболяванията се дължат на типа поведение, формирано по време на съзряването – от 10 до 19-годишна възраст, каза психологът Анина Чилева от отдел „Детско и младежко здраве” в НЦОЗА. По думите й, проблемите и предизвикателствата пред децата и младите хора днес са много. 86% от българските ученици на 16 години са употребили алкохол, 59% поне веднъж са се напивали през последния месец. Половината от младите хора са започнали сексуалния си живот на 16 години. Младите хора трябва да имат достъп до здравно образование, за да се намали рисковото поведение, както и до достъп до медицински консумативи и предпазни средства, посочиха още от НЦОЗА.

Целия материал можете да чуете тук

Вие сте тук:Home В медиите