clinica.bg, 13.12.2018 г.

НЦОЗА организира кръгла маса в Народното събрание за предиз­викател­ствата и перспек­тивите на психиат­рията у нас. На форума бе представен и докладът на Европейската психиат­рична асоциация за нивото на предоставя­ните грижи в тази област в България. Какви са най-наболелите въпроси, на които експертите трябва да намерят решение, какви реформи са необходими в сектора и какво е най-значимото, свършено от Центъра, попитахме неговия директор доц. Христо Хинков. Цялото интервю можете да прочетете тук

В. „Труд”, 13.12.2018 г.

Психиатричните грижи са пред срив. Системата е крайно недофинансирана, а човешкият ресурс от здравни специалисти в нея – под минимума за нормалното й функциониране. Това са част от констатациите в доклада на Европейската психиатрична асоциация, представен на кръгла маса, организирана от НЦОЗА в Парламента.

НЦОЗА стартира поредица от обучителни семинари за общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници в рамките на проект, подкрепен от СЗО с финансиране от Германия. Цялата информация можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 13.12.2018 г.

Нарушаване на човешките права, неприемливи условия както за пациентите с психични заболявания, така и за медицинските екипи, разпокъсани грижи, оскъдно финансиране – това са само част от констатациите на Европейската психиатрична асоциация, които бяха представени на кръгла маса в Парламента, организирана от НЦОЗА под егидата на Комисията  по здравеопазването на НС. Цялата информация можете да прочетете тук

в. "Труд", 7.12.2018 г.

Разговор с д-р Владимир Наков от отдел "Психично здраве" на НЦОЗА по темата за депресията, нейните симптоми и лечение.
   - Д-р Наков, често наричаме лошото настроение депресия. Но има ли тя специфични симптоми, по които да я разпознаем?

Прочети още...

в. Труд, 20.11.2018 г.

НЦОЗА с финансовата подкрепа на СЗО организира тридневни обучителни семинари по проблемите на депресията, тревожността и самоубийствата, както и за хроничните незаразни заболявания (онкологични, сърдечносъдови, диабет). Общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници от цялата страна са поканени да се включат в безплатното обучение.
Множество телесни страдания могат да бъдат „маска” на депресията, тя често пъти е съпроводена с болки в корема или в сърдечната област, виене на свят, стомашни неразположения и други симптоми, пояснява д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА.
Цялата информация можете да прочетете тук

news.bg, 14.11.2018 г.

Паническото разстройство може да намали трудоспособността, но не може да извади човека от трудовата среда, заяви доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА. Своя доклад за трудовата заетост на хората с увреждания той представи на конференция под надслов „Хората с увреждания – надежди, очаквания и възможности”.
Икономическият ефект на тежките психични разстройства почти се равнява на този, който дават честите психични разстройства. Те обхващат около 1/5 от цялото население, отбеляза доц Хинков. Огромен процент от тези заболявания настъпват симптоматично – с хронична болка или с някакво сърдечносъдово заболяване.
Цялата информация можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите