Агенция "Фокус", 24.11.2014г.

Категориите стресори и условията, свързани с опасност за възникване на прекомерен стрес на работното място, могат да бъдат най-различни. Това каза за Агенция „Фокус” д-р Захари Зарков, главен експерт в Сектор „Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи. Една от причините може да бъде организационната култура и функция на работното място, което включва лоша комуникация или липса на възможност за гласно изразяване на проблеми и оплаквания, присъствие на практика на „порицание/критикуване” и неясни организационни задачи, обясни д-р Зарков. По думите му друго условие са проблемите в организацията – неяснота на ролите и изискванията, неяснота по отношение на необходимата квалификация за конкретното работно място, конфликт на ролите в организацията, отговорност за хора, непълноценност на ролята – като например много отговорности, но ограничена оторизация, власт или капацитет за вземане на решения и възлагане на задачи.

Прочети още...

  Доц. Хинков: Църквата да бъде по-активна и да каже, че самоубийството е грях

Дарик радио, 04.11. 2014г.

Личните и семейните проблеми, а не социалните са на първо място сред причините за самоубийства в България - това сочат данните на експертите в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). В интервю за Дарик ръководителят на сектор „Психично здраве" в центъра доц. д-р Христо Хинков съобщи, че данните през последните пет години показват леко повишаване както на опитите, така и на реализираните самоубийства в страната, друга тенденция е падането на възрастта на българите, които посягат на живота си. Доц. Хинков съобщи, че до момента няма нищо свършено по приетата преди година Национална програма за превенция на самоубийствата, защото за нея не е отпуснат нито един лев. „Страшна трагедия - започнахме да обръгваме на тези неща, колкото по-чудовищни стават, толкова по-вяла е реакцията", коментира в предаването на Дарик "Междуредие" психиатърът с 30 годишен опит. Той призна, че е раздвоен какво трябва да се прави след случай като вчерашното самозапалване на млада жена в центъра на София, защото от една страна „трябва да се избягва този верижен ефект на подражание - ефектът на това, че когато започне едно такова нещо, то може да провокира следващи подобни постъпки". От друга страна, обаче, според психиатъра трябва да се анализира случилото се, защото се оказва, че нищо „не правим между сериите самоубийства и това е най-големият проблем".

Прочети още...

  Доц. Христо Хинков, началник насектор"Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи: 

Вестник „24 часа“, 05.11.2014г.

- Д-р Хинков, какво може да подтикне един човек да се самозапали?

- Нямам информация за конкретния случай. Но на първо място като причина за самоубийствата изобщо са личните емоционални драми, критични взаимоотношения в семейството, любовните разочарования и чак на трето място идват социални проблеми като недоимък, безработица и т.н. Сериозен рисков фактор са психичните разстройства. Или ситуациите, в които лабилен човек е доведен от някакво обстоятелство до гранично състояние. В този случай натискът става непосилен, изчезва перспективата, човекът рухва под напора на отчаянието и насочва агресията към себе си. В психиатрията се наблюдава феномен на "заразност" на самоубийствата - синдром на ВертерИмето му идва от книгата на Гьоте "Страданията на младия Вертер", в която главният герой се самоубива. След излизането на романа се надига вълна от подобни опити сред млади хора с подобни на проблемите на литературния герой. Поредица от самозапалвания имаше и у нас миналата година. Дано сега не се повтори ситуацията. Но това зависи от много неща, включително от начина на отразяването му и от поведението на политиците, които са показвали, че са в състояние да търсят дивиденти от всяка ситуация. Да се самозапалиш, е екстремна форма на самоубийство. И при разследването нито една от възможните причини не бива да се изключва, включително принудително самоубийство, използването на технологични субстанции. Задължително трябва да се установи каква е причината. Случило се е пред толкова много очевидци - минават и отминават коли, хора, без трепване камери заснемат горящата жена. Логичните въпроси са имало ли е кола, която е оставила жената, какво й се е случило, преди да посегне на живота си, ако е трябвало да бъде лекувана, а не е, кой е виновен. Не съм оптимист, че ще чуем отговорите.

Прочети още...

„Дневник“, 21.08.2014г.

За депресията трябва да се говори, за да може хората да я разпознават и да знаят кога и как да потърсят помощ, така че да успеят да излязат от това състояние на отчаяние, безволие и необяснимо продължително нещастие. За разрастващия се проблем на модерното общество се заговори следсамоубийството на обичания актьор Робин Уилямс, което потресе света миналата седмица."Дневник" потърси д-р Владимир Наков, главен експерт сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), с въпроси за това как изглежда депресията, къде у нас може да се потърси помощ, както и защо "и богатите също плачат". В момента той работи по дисертацията си, посветена на самоубийствата, а по думите му това е една от най-малко изследваните теми в България, като от 19 век насам има едва 4 такива разработки в областта на медицината. 

Цялото интервю можете да прочетете тук.

Вие сте тук:Home В медиите