1 млн.евро са предоставени от Норвежкия финансов механизъм за борба със самоубийствата

zdrave.net, Невена Попова, 19.12.2014 г.

2000 общопрактикуващи лекари, социални работници и психолози ще бъдат включени в обучение по суицидопревенция в рамките на стартиращия Проект за подобряване на психичноздравните услуги, като първоначалният подбор ще бъде сред кандидати от Югозападния, Северния Централен и Южния Централен район на планиране, защото в тези региони нивото на самоубийствата е най-високо. Проектът е част от Програмата „Инициативи за общественото здраве” с участието на Норвежкия финансов механизъм и Европейското икономическо пространство. Това съобщи на пресконференция в столицата днес доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА и ръководител на екипа, разработил проекта. „Работим над тази проблематика от 4-5 години, след дълги усилия през август миналата година бе приета Национална програма за суицидопревенция, като обаче до този момент не бе осигурен нито лев. Имахме шанса в същото време да получим средства от Норвежкия финансов механизъм и да пристъпим по реализацията на настоящия проект, защото той в много голяма степен припокрива спектъра от дейности, включени в националната програма. Така се наложи да предефинираме на първоначалния проект, целите в него бяха актуализирани и допълнени, набелязани бяха и основните компоненти.”, посочи доц. Хинков и конкретизира посоките на работа.

Цялата публикация можете да прочетете тук.

Всеки ден средно двама души в България умират по собствена воля
Репортаж на Надежда Цекулова с участието на д-р Захари Зарков от сектор „Психично здраве“ в НЦОЗА
        БНР, програма „Хоризонт“, 19.12.2014г.

 

     Всеки ден средно двама души в България умират по собствена воля. Това сочат данните на сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи. През последните години в България опитите за самоубийство, завършили със смъртен изход, са между 750 и 800 годишно. Данните сочат още, че 11,5% от българите страдат от някакви тревожни разстройства, а други 6,2 на сто – от някакъв вид депресия.

Прочети още...

Интервю с проф. Веселка Дулева – началник отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА

 

БНТ 2, „Потребителската кошница“,  12.12.2014г.

Месеци наред нашето предаване ви информира за регламента на ЕС за етикетите на храните, който влиза в сила на 13 декември. За да усети ползата от него, обаче, всеки потребител трябва да се запознае с новите правила и да изисква от производители и търговци да се съобразяват с тях. Защото потребители се оплакват пред предаването, че има стоки въобще без етикети, че при все по-предпочитаните доставки в дома и офиса храната не е придружена от никаква информация, че никой не може да хване следите на месата, които се влагат в колбасите и каймата, а насипното сирене в магазините е с неустановен произход и състав. На въпросите на нашите зрители отговаря проф. Веселка Дулева – национален консултант по хранене и диететика.

Цялото интервю с проф. Дулева можете да чуете тук.

Агенция "Фокус", 24.11.2014г.

Категориите стресори и условията, свързани с опасност за възникване на прекомерен стрес на работното място, могат да бъдат най-различни. Това каза за Агенция „Фокус” д-р Захари Зарков, главен експерт в Сектор „Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи. Една от причините може да бъде организационната култура и функция на работното място, което включва лоша комуникация или липса на възможност за гласно изразяване на проблеми и оплаквания, присъствие на практика на „порицание/критикуване” и неясни организационни задачи, обясни д-р Зарков. По думите му друго условие са проблемите в организацията – неяснота на ролите и изискванията, неяснота по отношение на необходимата квалификация за конкретното работно място, конфликт на ролите в организацията, отговорност за хора, непълноценност на ролята – като например много отговорности, но ограничена оторизация, власт или капацитет за вземане на решения и възлагане на задачи.

Прочети още...

  Доц. Хинков: Църквата да бъде по-активна и да каже, че самоубийството е грях

Дарик радио, 04.11. 2014г.

Личните и семейните проблеми, а не социалните са на първо място сред причините за самоубийства в България - това сочат данните на експертите в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). В интервю за Дарик ръководителят на сектор „Психично здраве" в центъра доц. д-р Христо Хинков съобщи, че данните през последните пет години показват леко повишаване както на опитите, така и на реализираните самоубийства в страната, друга тенденция е падането на възрастта на българите, които посягат на живота си. Доц. Хинков съобщи, че до момента няма нищо свършено по приетата преди година Национална програма за превенция на самоубийствата, защото за нея не е отпуснат нито един лев. „Страшна трагедия - започнахме да обръгваме на тези неща, колкото по-чудовищни стават, толкова по-вяла е реакцията", коментира в предаването на Дарик "Междуредие" психиатърът с 30 годишен опит. Той призна, че е раздвоен какво трябва да се прави след случай като вчерашното самозапалване на млада жена в центъра на София, защото от една страна „трябва да се избягва този верижен ефект на подражание - ефектът на това, че когато започне едно такова нещо, то може да провокира следващи подобни постъпки". От друга страна, обаче, според психиатъра трябва да се анализира случилото се, защото се оказва, че нищо „не правим между сериите самоубийства и това е най-големият проблем".

Прочети още...

Вие сте тук:Home В медиите