bTV, 25.06.2018 г.

Репортаж за новия рецептурник в детските градини, който предстои да бъде въведен от есента. Коментар на доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА.
Целия репортаж можете да гледате тук (от 7-мата мин.)

БНТ, „Денят започва”, 25.06.2018 г.

Нуждата от регулация на насочения към децата маркетинг за нездравословни храни (със сол, захар, наситени мастни киселини и др.) беше акцент на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, който се проведе в Люксембург, с председател българския здравен министър Кирил Ананиев.
Разговор с проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, за храната на децата и всичко, което попада на нашата маса.
Цялото интервю можете да гледате тук

www.clinica.bg, 22.06.2018 г.

Температура до над 35 градуса предвещават синоптиците в близките седмици.
Дъждовните дни само ни „излъгаха”, че лятото все още не е дошло, но то възнамерява да се върне с пълна сила.
Какво са горещите вълни и как да се пазим от тях, съветват от Националния център по обществено здраве и анализи.
Целия материал можете да прочетете тук

В. „Труд”, 21.06.2018 г.

Високите нива на фини прахови частици във въздуха имат отношение към преждевременната смърт на около 18 000 българи всяка година. Това се разбра по време на кръгла маса за вредите от мръсния въздух, в която участваха представители на здравното министерство, БЛС, екоминистерството, НЦОЗА, пациентски организации.
Установени са редица групи заболявания, които се дължат на повишените нива на прахови частици, съобщи директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков.
Цялата информация можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 17.06.2018 г.

Проблемът с високия процент доплащане от джоба на пациента за лечение – около 40%, е другото лице на недофинансирането на системата, коментира директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков пред в. „24 часа”. Една от алтернативите е да се инвестира в извънболничната помощ – в общественото здравеопазване и профилактиката.
Целия коментар можете да прочетете тук

В. „Труд”, 15.06.2018 г.

Съществен проблем за здравната система в България е недостигът на кадри в Националните центрове, работещи в областта на общественото здраве. Това заяви доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА. Той настоя за изключително спешни мерки за увеличаване на финансирането, което може да доведе като начало до задържане на квалифицирания персонал и до наемането на млади високообразовани специалисти. Според него, ако се запази сегашното положение, през следващите 10-15 г. системата на общественото здраве ще изпадне в затруднение да функционира и да изпълнява в пълен обхват своите дейности.
Целия материал можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите