В. „24 часа”, 10.07.2018 г.

Градският топлинен остров не е място с много хора във възрастта на горещите вълни, както се шегуват някои. А наложило се понятие за на пръв поглед странен климатичен феномен на повишената температура на градските райони в сравнение със зоните край тях. Разликата в температурата град – околност може да бъде и 10 градуса, обясни главният асистент Зорница Спасова от НЦОЗА.
Целия материал можете да прочетете тук

В.  QUO VADIS, юли 2018 г., бр. 5

Не става дума за едноименния телевизионен сериал, песента „А сад адио” или легендата Любиша Самарджич. Сега актуален е метеорологичен проблем, свързан с горещото време и причинените от него здравословни последици. Те са представени от Зорница Спасова, д.к., специалист по климатология и хидрология, главен асистент в НЦОЗА. Тя е автор на проучването „Горещите вълни – тихият убиец”. Резултатите от изследването й са издадени наскоро, като са подкрепени от СЗО със съдействието на Българския офис на СЗО и Европейския център по околна среда и здраве на СЗО. За читателите на в.„Quo vadis” представяме откъси от това проучване.
Цялия материал можете да прочетете тук (стр. 4)

БНР, „Христо Ботев”, 01.07.2018 г.

Средата, в която израстват децата ни, е от изключително значение за цял живот. Агресията, скандалите, насилието с възрастта „отключват“ редица болести и отклонения: на сърдечно-съдовата система, пристрастяване към алкохол и цигари, затлъстяване, ранна сексуална активност. В началото на лятото ще дискутираме тези проблеми с психиатъра д-р Румяна Динолова от НЦОЗА с една цел – децата да получат адекватна родителска грижа и закрила и да им бъде създадена уютна семейна среда. Цялото предаване можете да чуете тук

БНР, Благоевград, 30.06.2018 г.

Промените в рецептурника за детските градини коментира проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. В рецептурника ще се предлагат по-здравословни храни за децата, като се запазват традициите в българското национално хранене и някои национални рецепти. Намалени са сол, захар, мазнини, което има за цел да се избегне рискът от хронични заболявания.
Цялото интервю можете да чуете тук (3-то аудио)

ТВ СКАТ, „Здравословно”
26.06.2018 г.

Малко внимание се обръща на жертвите от горещите вълни през лятото, а те са най-смъртоносният метеорологичен феномен в сравнение с наводнения, бури, градушки смерчове и т.н., каза в студиото на предаването „Здравословно” Зорница Спасова от отдел „Анализ на здравни политики”.
Най-застрашени в България са областите Благоевград, Кърджали, Хасково, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Русе, Велико Търново.
Цялото предаване можете да гледате тук

БНР, Радио Благоевград, 26.06.2018 г.

За гореща вълна на нашите ширини се говори, когато в продължение на повече от три последователни дни температурата на въздуха е над 30?С. Горещите вълни са най-смъртоносният метеорологичен феномен в сравнение с жертвите на бури, градушки, наводнения, смерчове, урагани и т.н. Горещите вълни през лятото зачестяват през последните десетилетия. Разговор по темата със Зорница Спасова от отдел „Анализ на здравни политики” в НЦОЗА.
Цялото интервю можете да чуете тук

Вие сте тук:Home В медиите