redmedia.bg, 13.02.2019 г.

Преди дни НЦОЗА организира семинар за журналисти на тема „Извори и измерения на психиатричната стигма“. Сред дискутираните теми бяха честите психични разстройства в България, стигмата спрямо засегнатите и етиката на говорене за психичните проблеми, човешките права на психично болните.
Какво е отражението на глобализацията върху психичното здраве? Как ни влияят новите технологии и социалните мрежи? И как заиграването с расизма и даването на повече права на едни групи хора за сметка на други се отразява на психиката ни? Отговор на тези въпроси даде пред Redmedia доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

bTV, Новини, 10.02.2019 г.

С натрупването на трудов стаж педагозите страдат от все повече заболявания. Затова от браншовия синдикат настояват за Национална програма за рехабилитация на учителите. Повече от половината от българските учители определят работата си като стресова, сочи изследване на Националния център по обществено здраве и анализи. Голяма част от тях страдат от нарушения на съня, главоболие и висока тревожност. Целия репортаж можете да гледате тук

Темите, свързани с психиатричната стигма, с разпространението на честите психични заболявания и самоубийствата обсъдиха експерти от отдел „Психично здраве”, директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков и журналисти на семинар в Долна Баня на 8-9.02.2019 г. Дебатите породиха редица въпроси, свързани с лекарската и журналистическата етика, както и с различни проблеми на психиатричната помощ в България.

Можете да се запознаете с част от публикациите: clinica.bg тук и тук, news.bg тук, redmedia.bg тук и тук в. „Дума” тук

БНР, „Хоризонт до обед”, 8.02.2019 г.

Психиатричната стигма пречи, тя се шири и сред психиатрите, каза за „Хоризонт” доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА. „Не толкова разкриването на дневни центрове за хора с психични разстройства, колкото интегрирането на психиатричната помощ в общата медицина, болничната“, коментира той и уточни, че много трудно се разкриват психиатрични заведения към многопрофилните болници, „а това е начинът да се преодолее тази институционалност на нашата психиатрия, представена предимно от големи болници от приютен тип извън населени места.“ Цялото интервю можете да чуете тук.

В. „Труд”, 8.02.2019 г.

„Много трудно е да се каже колко хора имат в момента симптоматика на някаква психична криза – казва в интервю д-р Захари Зарков от НЦОЗА. – Последните ни данни от 2017-а показват намаляване на тревожностите и депресиите на 14,5% и раздвижване на процентите вътре, при самите болести. Това е добре в сравнение с 2007 г., но не е цялата психиатрична картина, за съжаление.” Цялото интервю можете да прочетете тук.

В. „24 часа”, 5.02.2019 г.

Когато стресът е хроничен, става фактор и за психични разстройства. В ежедневието наричаме стрес всяко „неудобство”, което ни причинява страдание и поставя на изпитание търпението да го понесем , без да разрушим емоционалната си стабилност. Така го приближаваме до научното понятие за хроничен стрес – патологично състояние, за разлика от острия стрес с неговите хормонални реакции, които ни помагат да оцеляваме при външни и вътрешни заплахи. Този механизъм е жизненоважен за оцеляването на човека. Превръща се в разрушителен, когато продължава „безкрайно” дълго, каза доц. Христо Хинков на обучение на общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници, осъществено от НЦОЗА. Цялата информация можете да прочетете тук.

Вие сте тук:Home В медиите