СКАТ, „Здравословно”, 22.04.2019 г.

Може ли козметиката да бъде опасна за здравето, коментира в предаването доц. Антон Тачев, началник на отдел „Химични вещества и материали за контакт с храни” от НЦОЗА. По повод нашумелите парабени в козметичните продукти той коментира, че два-три от парабените вече не се ползват. По принцип те са вид консерванти, които са изключително проучени, имат ниска токсичност и не носят опасност за здравето. Така или иначе, ако козметичните препарати са без парабени, те съдържат други видове консерванти – уточни доц. Тачев – и ако те отсъстват, може да с получи обратен ефект заради ниската трайност и специалните условия за съхранение на продуктите. Слънцезащитните продукти пък трябва да поне със SPF 6 и да са с една трета UV-защита.
Цялото предаване можете да гледате тук

Clinica.bg, 17.04.2019 г.

Експерти ще влязат в 196 училища в страната, за да проверят наистина ли е пречупена тенденцията за увеличаване на затлъстяването сред децата. Те ще мерят ръст, тегло, обиколка на талия и ханш на малчуганите, ще изследват храненето, физическата активност, факторите на семейната и училищна среда, които влияят върху хранителния статус на подрастващите. Всичко това е част от Четвъртото национално представително проучване в рамките на европейската инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при децата от 6 до 9-годишна възраст. Проучването се провежда в много европейски страни по протокол, разработен от СЗО. Данните за България ще бъдат обработени и анализирани в НЦОЗА. Цялата информация тук.

Bulgaria ON AIR, „Директно”, 8.04.2019 г.

Знаят ли потребителите какво представляват генномодифицираните организми и информирани ли са как да избират храната, която консумират, коментираха експерти на Световния ден срещу ГМО. „В изследванията на суровини и готови продукти от пазара, които правим в нашата Национална референтна лаборатория, в около 6-8% от пробите се установява наличие на генномодифицирана соя”, каза в студиото проф. Цвета Георгиева, началник на отдел ГМО в НЦОЗА. Тя уточни, че става въпрос за съдържание под 0,9% на ГМО, каквато е границата за етикетиране, приета в европейските страни. Всяко ГМО, което е на европейския пазар, е минало през оценка за безопасност и регистрация, така че да не е опасно за човешкото здраве, подчерта проф. Георгиева. Цялото предаване можете да гледате тук.

Цялото интервю можете да чуете тук

БНР, Хоризонт, 3.04.2019 г.

Има тенденция за повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци и намаляване на сезонната разлика, заяви пред БНР проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА. „Последните ни данни от 2014 г. показват, че има доста по-висока консумация на плодове и зеленчуци в лятно-есенния период. Разликата в консумацията през различните сезони е около 20-30%. Най-активната възрастова група е от 30 до 60-годишна възраст. Ако около 64% от населението консумират плодове всеки ден през зимно-пролетния сезон, то през летния вече са 92%. Препоръката за среднодневната консумация на плодове и зеленчуци е 400 и повече грама.
Цялото интервю можете да чуете тук

В. „24 часа”, 18.03.2019 г.

Източник на веществото е и цигареният дим. Проучванията отчитат два пъти по-високи количества при пушачите, каза в интервю за в. „24 часа” доц. д-р Тери Врабчева от НЦОЗА. Всъщност винаги е имало акриламид в храните, просто не  сме знаели за него. Проучванията се правят сравнително отскоро, но в медицината и в науката за храненето винаги се е препоръчвало пърженето и печенето до кафява коричка да се избягва, защото може да увеличи риска от рак на стомаха например.
Цялото интервю можете да прочетете тук

БНТ, Сутрешен блок, 14.03.2019 г.

„Можем да използваме добрите производствени практики вкъщи, когато си приготвяме храната, с цел да намалим нивата на акриалмид, които биха могли да се образуват. Например да не препичаме филийките до тъмнокафяво. Когато печем хляб, това да става на по-ниска температура и продължително време.
Всеки хранителен продукт, който се произвежда и се продава в страната ни, има хасеп система – нейната цел е да контролира опасностите при производството на даден продукт и да ги премахва”, каза в Сутрешния блок на БНТ доц. Лалка Рангелова от НЦОЗА.
Целия материал можете да гледате тук

Вие сте тук:Home В медиите