в. Труд, 11.10.2019 г.

През последните 10 години опитите за самоубийства в България намаляват и по актуални данни на НЦОЗА те се правят от 35 души на 100 000 население.
Така страната ни попада в групата със средно към ниско ниво на самоубийства. Водещи причини за опитите за самоубийства са конфликт с половинката или родителите, психично разстройство или несподелена любов.
Цялата информация можете да прочетете тук

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве
puls.bg, 10.10.2019 г.

„Отдели 40 секунди за действие” е слоганът на Световната здравна организация (СЗО), с който се поставя акцент върху превенцията на самоубийствата в днешния Световен ден на психичното здраве. Данните сочат, че на всеки 40 секунди в света се самоубива по един човек.
Засегнати са хора от всички възрастови групи и от всички страни по света.
Затова усилията са насочени към повишаване на осведомеността за самоубийствата в световен мащаб и ролята, която всеки човек може да има, за предотвратяването им.
Сред целите на кампанията тази година са да се информират хората, как да реагират в рискова ситуация, да се намали стигмата, свързана със самоубийството и психичната болест и да се покаже съпричастност на хората в тежък момент. Повече по темата може да проследите в интервюто с водещия психиатър д-р Владимир Наков от НЦОЗА, който днес гостува в Puls.bg.
Цялата информация можете да прочетете тук
Интервюто с д-р Вл.Наков можете да прочетете тук

bTV Radio, 8.10.2019 г.

„40 секунди за действие”, или защо Световната здравна организация посвещава Световния ден за психичното здраве на превенциятата на самоубийствата. Разговор по темата в предаването „Важното, казано на глас” с д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здраве и анализи.
Цялото интервю можете да чуете тук

Clinica.bg, 7.10.2019 г.

Всяка година на 10 октомври отбелязваме Световния ден за психичното здраве. Според Световната здравна организация до 2020 г. психичните разстройства ще се наредят сред първите пет болести, водещи до загуба на трудоспособност. Какво е психичното здраве на българина, по-често ли се правят опити за самоубийство у нас, попитахме д-р Захари Зарков, психиатър, началник на отдел „Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
Цялото интервю можете да прочетете тук

БНТ, „100% будни”, 30.09.2019 г.

Какви са митовете и истините за 5G мрежата, коментира в студиото проф.

Мишел Израел от НЦОЗА. За разлика от 4, 3, 2 и 1G мрежата, 5G антените са решетъчни и излъчват насочени лъчи към приемник, поясни проф. Израел. Ако отсреща няма потребител, например с телефон или устройство за СОТ, тези вълни не идват и ги няма, няма електромагнитно поле. Полето при 5G ще е приблизително същото, измерваните стойности също. 5G не въвежда нова енергия, нови излъчвания или пък по-мощни от предишните. Цялото предаване можете да гледате тук

Нова телевизия, „Събуди се”, 1.09.2019 г.

Община Благоевград е решила да премахне пясъчниците от детските площадки.

Какви да плюсовете и минусите на тези места за игра в градовете, коментират лекари, експерти, психолози.„Площадките не се поддържат добре. Наредбата вменява цялата отговорност на общините. Пясъкът трябва да бъде дезинфекциран два пъти в годината”, коментира д-р Момчил Сиджимов от Националния център по обществено здраве и анализи.

Целия репортаж можете да гледате тук

Вие сте тук:Home В медиите