БНТ, "Още от деня", 4.07.2017 г.

При изследването на безалкохолни напитки на българския пазар е установено по-високо съдържание на глюкозо-фруктозен сироп, който се използва за подсладител, обясни в студиото на БНТ проф. Стефка Петрова от НЦОЗА.
Сиропът се произвежда от царевично нишесте. Американски изследвания отпреди повече от 10 години са потвърдили връзката между завишената му консумация и затлъстяването, повишаването на нивото на триглицеридите в кръвта, диабет тип 2, риска от сърдечно-съдови заболявания, увеличаване на риска от омазняване на черния дроб. Това не важи за фруктозата в плодовете.
Цялото предаване можете да гледате тук

в. Форум медикус, 3.07.2017 г.

Разговор по темата с д-р Красимира Костадинова, гл. ас. в Националния център по обществено здраве и анализи.
Цялото интервю можете да прочетете тук

Резултат с изображение за тв европаТВ ЕВРОПА, „Европа сутрин”, 30.06.2017 г.

Констатацията за различия в състава на някои хранителни продукти в България и в Западна Европа е неприятна. Това каза проф. Стефка Петрова от НЦОЗА в ефира на сутрешния блок на ТВ Европа. Част от заместващите продукти може да доведат до здравни проблеми, но това зависи и от факта в какви количества се консумират, допълни тя. Цялото предаване можете да гледате тук

clinica.bg, 30.06.2017 г.

Може да ни утешава в парка, докато гаджето закъснява. Може да ни разхлажда и у дома, след като сме приспали децата и имаме малко време за себе си. А може и просто да си поръчаме „още една от същата” в любимото заведение след работа. С балончета или без, с пържени картофи или „на чисто”.

Бирата! Какви са ползите и вредите от нея? Попитахме д-р Лалка Рангелова, главен асистент в отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Цялата статия можете да прочетете тук

Резултат с изображение за nova

NOVA TV, Новини, 29.06.2017 г.

За централната емисия на Новините на NOVA проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, коментира съдържанието на детските храни и на млечните продукти.

Целия репортаж можете да видите тук

Резултат с изображение за BULGARIA ON AIR

BULGARIA ON AIR, „България сутрин”, 29.06.2017 г.

Разговор по темата за двойния стандарт на стоките. „При някои от изследваните храни са намерени сериозни разлики. Влагат се по-евтини продукти, включително подсладители, които не са здравословни. Тревожен е фактът, че някои от анализираните детски продукти съдържат повече мазнини и имат по-ниско съдържание на белтъци. Ако това е принципна тенденция, тя е тревожна”, коментира проф. Стефка Петрова от НЦОЗА.

Цялото предаване можете да видите тук

Вие сте тук:Home В медиите