БНР, „Хоризонт до обед”

Състоянието на презентеизъм е присъствието на работа с намалена работоспособност, каза в предаването „Хоризонт до обед” директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков. Стресът в работната страна е един от основните фактори за намаляване на работоспособността, както и за развиването на хронични, предимно психични разстройства, добави доц. Хинков, като уточни, че става дума за този тип стрес, който не може да бъде преживян адекватно и „се загнездва” в душата на човека.
Цялото предаване можете да чуете тук

БНТ 2, „Потребителската кошница”, 17.10.2017 г.

Кои са подходящите съдове и опаковки за съхранение на приготвената зимнина, коментира доц. Валентина Багдасарян от НЦОЗА. Не бива да се използват опаковки от бои и строителни материали, както и пластмасови бутилки от минерална вода, които са единствено за еднократна употреба.
Бидоните трябва да се подменят на няколко години, тъй като пластмасата старее, от вътрешната страна могат да настъпят нарушения на повърхността и тя да задържа бактерии и токсини.
Цялото предаване можете да гледате тук

Clinica.bg, 17.10.2017 г.

Психичните проблеми се превръщат във все по-голям проблем за всеки човек в забързаното му ежедневие. Затова всяка година те са във фокуса на световното внимание през месец октомври, когато отбелязваме и деня, посветен на борбата с тях. Има ли бум на депресията, какви са симптомите, как можем сами да си помогнем, попитахме д-р Захари Зарков. Той е началник на отдела по психично здраве в Националния център по обществено здраве и анализи.

Целия материал можете да прочетете тук

Bulgaria ON AIR, „България сутрин”, 17.10.2017 г.

Разговор за качеството на безплатните закуски за най-малките в училище с проф. Стефка Петрова от отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. „Подобни храни изобщо не са включени в рецептурника за училищното хранене. Те са изключително неподходящи и нездравословни. Не е необходимо тестените изделия да бъдат изключвани изцяло от менюто, но една баничка със сирене и с малко мазнина може да бъде давана веднъж месечно. Това обаче няма нищо общо със сегашната ситуация”, категорична бе проф. Петрова по повод показани в студиото снимки на раздавани закуски.
Цялото предаване можете да гледате тук

www.flashnews.bg, 15.10.2017 г.

Българските ученици са сред най-стресираните деца в Европа заради тежките учебни програми и остарелите методи на преподаване.
За сметка на това в родните училища почти никъде няма „лекари за душата”, които да работят с децата и да им помагат да преодоляват по-лесно проблемите, идващи с възрастта. Защо днешните младежи се развиват физически и узряват сексуално, преди да е готова психиката им, и защо образователната система у нас все още толерира насаждането на чувството за несправяне, вместо поощрението. Разговор с психолога Красимира Костадинова от отдел „Детско и младежко здраве” в НЗОЦА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

БНТ 2, „Потребителска кошница”, 12.10.2017 г.

Майсторките на традиционната българска туршия се конкурират с нови и екзотични рецепти. В действителност най-полезни за здравето са естествено ферментиралите зеленчуци, консервирани само със сол и вода, без топлинна обработка. При естествената ферментация се отделят полезни за организма ензими, а витамините се запазват. Дрождите в туршията намаляват нивата на захар в организма, а млечно-киселите бактерии предотвратяват трансформирането на чревните ензими в канцерогенни. Туршиите съдържат значително количество витамини, омега-3 мастни киселини и пробиотици.
Разговор по темата с проф. Стефка Петрова от отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА.
Цялото предаване можете да видите тук

Вие сте тук:Home В медиите