BGNES, 21.06.2019 г.

Само за първите три месеца на 2019 г. в България са извършени 5800 аборта, което поставя страната ни сред водещите държави в Европа по брой аборти, предаде репортер на БГНЕС. От тях над 3600 бременности са прекъснати по желание.
Статистиката на НЦОЗА сочи още, че София и Пловдив са водещите градове, в които се извършват най-много премахвания на плода.
Цялата информация можете да прочетете тук

bTV, „Чети етикета”, 17.06.2019 г.

Менюто в детските градини се променя, МЗ публикува за обществено обсъждане промени в наредбата за хранене в детските градини. Ограничават се пържените храни, солта, захарта, увеличава се приемът на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти. Не се допускат заготовки на кайма, кебапчета и кюфтета. Включени са нектарите – с естествени съставки и без подсладители. Разговор по темата в студиото с проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА.
Цялото предаване можете да гледате тук

Нова ТВ, Новини, 16.06.2019 г.

„Считаме, че е недопустимо децата да бъдат поставяни на вегетарианска и особено веганска диета. Те трябва да се хранят с меню, което е изчислено и отговаря на всички изисквания за балансирано и здравословно хранене”, заяви доц. д-р Лалка Рангелова от НЦОЗА в репортаж на Нова ТВ, свързан с наредбата за хранене в детските градини. Детето трябва да бъде с поставена диагноза и да представи медицински документ, а не просто по желание на майката да се изключва една или друга група храни.
Целия репортаж можете да гледате тук

Хората, които протестират срещу стратегията за детето, нямат информация за собственото си минало, казва доц. Христо Хинков

В. "Сега", 11.06.2019 г.

– Доц. Хинков, защо хората в България реагират толкова остро на теми, засягащи децата – стратегията за детето, Истанбулската конвенция, но е и на други теми?
– Защото се засяга най-скъпото им – децата. Жената също е много скъпо нещо. Ако не мога от време на време да й плясвам по един шамар, значи се нарушава нещо много интимно и ценно за мен – да мога да си побийвам жената. По същия начин – ако мога да си шляпна един шамар на детенцето, за да го вкарам в правия път, а те ми пречат с различни конвенции и стратегии, също ще реагирам по този начин.
– Не е ли прекалено елементарно това обяснение? Повечето хора, които протестират, вероятно не си бият децата.
– Позволих си да иронизирам това явление. Другото обяснение има няколко аспекта – политически, цивилизационен, поколенски.
Цялото интервю можете да прочетете тук

 Нова ТВ, „Здравей, България”, 13.06.2019 г.

 Нова наредба за здравословно хранене на децата забранява пържените храни, замразеното месо и храните с хидрогенирани мазнини. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. „Всички тези продукти са част от балансираното хранене на децата. И досегашната Наредба 6 забраняваше мекиците и пържените филии при целодневното хранене. Рибата няма да бъде изключена като храна – ще се предлага охладена риба, което е по-полезно за децата”, заяви доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” на НЦОЗА. Новите правила ще бъдат одобрени до началото на следващата учебна година.

Целия репортаж можете да гледате тук

clinica.bg,16.05.2019 г.

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, какво да похапваме и кои продукти да избягваме, за да бъдем здрави, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на Националния център по обществено здраве и анализи.
Цялото интервю можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите