В. „24 часа”, 20.07.2018 г.

Разнообразието на съдове за готвене на пазара парадоксално затруднява избора ни – нови и по-нови технологии и материали от „утре” поставят на изпитание знанията дори на специалистите, защото бизнесът се старае да обогатява непрекъснато асортимента. Как да се ориентираме в различните материали и как да ги използваме, питаме един от най-опитните специалисти в тази област – доц. Валентина Багдасарян от отдел „Материали за контакт с храни” в НЦОЗА.
Целия материал можете да прочетете тук

Агенция „Фокус”, 17.07.2018 г.

„Първо трябва да уточним какво се има предвид под думите „психична болест”, или казано на езика на модерната психиатрия – „психично разстройство”. Това, което се тиражира в медиите, обикновено в търсене на внимание и популярност, е тежката психиатрична болест – шизофренно болните, тежките биполярни пациенти, хората с деменция и т.н. Броят на психичноболните през последните години не се увеличава. Пред медиите темата за психичните разстройства става ту интересна, ту заглъхваша.
Истината е, че има константност на тежките психични разстройства”, каза в отговор на въпроси на Агенция „Фокус” д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве” в НЦОЗА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

Clinica.bg, 13.07.2018 г.

Съдбата на раковия регистър у нас отново е на дневен ред. Според новия стандарт за „Медицинска онкология” сега съществуващият трябва да се закрие и да се изгради нов в Националния център по обществено здраве и анализи.
Кога ще бъде преместена документацията и как ще функционира новият регистър попитахме доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

БНР, 16.07.2018 г.

Проф. Силвана Галдеризи, действащ президент на Европейската психиатрична асоциация, д-р Джулиан Бецолд, генерален секретар на ЕПА, както и проф. Волфганг Гебел и д-р Хелен Киласпие от ЕПА ще бъде на посещение в България от днес до 21 юли. Целта на визитата е да бъде изготвена оценка на системата на психиатрично обслужване в България. Домакини на международните експерти са Министерството на здравеопазването и Националният център по обществено здраве и анализи, който е съорганизатор на събитието.
Цялата новина можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 10.07.2018 г.

Градският топлинен остров не е място с много хора във възрастта на горещите вълни, както се шегуват някои. А наложило се понятие за на пръв поглед странен климатичен феномен на повишената температура на градските райони в сравнение със зоните край тях. Разликата в температурата град – околност може да бъде и 10 градуса, обясни главният асистент Зорница Спасова от НЦОЗА.
Целия материал можете да прочетете тук

В.  QUO VADIS, юли 2018 г., бр. 5

Не става дума за едноименния телевизионен сериал, песента „А сад адио” или легендата Любиша Самарджич. Сега актуален е метеорологичен проблем, свързан с горещото време и причинените от него здравословни последици. Те са представени от Зорница Спасова, д.к., специалист по климатология и хидрология, главен асистент в НЦОЗА. Тя е автор на проучването „Горещите вълни – тихият убиец”. Резултатите от изследването й са издадени наскоро, като са подкрепени от СЗО със съдействието на Българския офис на СЗО и Европейския център по околна среда и здраве на СЗО. За читателите на в.„Quo vadis” представяме откъси от това проучване.
Цялия материал можете да прочетете тук (стр. 4)

Вие сте тук:Home В медиите