БНР Христо БотевБНР, „Христо Ботев”, 9–12.12.2017 г.

В предаването „Нашият ден практично” доц. Валентина Багдасарян от НЦОЗА разяснява кои са безопасните материали за бебешките шишета. Изработените от поликарбонат (с означение PC) са спрени от продажба, тъй като този вид пластмаса съдържа вещество, което е ендокринен разрушител. Безопасни са шишетата от полипропилен или полиетерсулфон – те издържат на многократно стерилизиране е голям температурен диапазон. Означението върху тези продукти е PES.

През последните десетина години има отдръпване от употреба на съдовете с тефлоново покритие. Изследванията са доказали, че прегряване на мазнина в тях или силно нагряване се отделят токсични вещества. Препоръчителни са незалепващите съдове с керамично покритие, както и силиконовите съдове за печене, които също са абсолютно безопасни.

Цялата информация можете да чуете тук и тук

БНР Христо БотевБНР, „Христо Ботев”, 4.12.2017 г.

Подходящите за съхранение на храна пластмасови съдове обикновено на дъното имат маркировка – цифрите 2, 4 или 5, каза в предаването „Нашият ден практично” доц. Валентина Багдасарян от отдел „Химични вещества и смеси и материали за контакт с храни”. Препоръчва се ползването на стъклени и порцеланови съдове, а за съхраняване във фризер трябва да се избират опаковки с означена снежинка. Целия материал можете да чуете тук.

Резултат с изображение за novaNOVA TV, Новини, 4.12.2017 г.

За първи път Европейската комисия поиска изкуствените подсладители в някои храни да отпаднат – на първо време във вафли, бисквити, фунийки за сладолед. „Според проучванията захаринът е потенциален човешки канцероген.

Аспартамът може да доведе до хиперактивност при децата, до хронична умора”, каза Светла Петрова от дирекция „Аналитични и лабораторни дейности” на НЦОЗА. Тя е в екипа от европейски експерти, които проучват и обсъждат употребата на добавки, сред които са изкуствените подсладители. Цялата новина можете да гледате тук

БНТБНТ, „Здравето отблизо”, 4.12.2017 г.

Подправките са малката магия, която придава завършен вид на всеки продукт или ястие. Те съдържат многобройни биологично активни вещества, сред които има мощни антиоксиданти, изключително полезни в месеците на настинки и грип. Важните съставки на подправките се аквитират в процеса на топлинна обработка. За  ползите за здравето и правилната употреба на куркумата, джинджифила, лютата чушка, канелата, дафиновия лист, кимиона и др. – разговор в студиото с доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Цялото предаване можете да гледате тук

Дарик радио, 30.11.2017 г.

30% от децата са с наднормено тегло, а 12-13% от тях са със затлъстяване, каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. В статистиката за европейските страни тези проценти са около средата на скалата. Добър модел са скандинавските държави, а в Англия, Италия, Малта, Испания процентът на деца със затлъстяване е по-висок. От 2008 г. у нас тенденцията е да се задържа нивото на децата с този проблем. Целия разговор можете да чуете тук

БНТ2БНТ 2, «Потребителска кошница», 29.11.2017 г.

 Козметичните продукти са сред предпочитаните подаръци за Коледа. Как да се ориентираме в избора им от гледна точка на здравето и за какво да внимават дамите, предпочели маникюр с гел лак, съветва доц. Антон Тачев, началник на отдел «Химични вещества и смеси и материали за контакт с храни» на НЦОЗА. Цялото предаване можете да гледате тук

Вие сте тук:Home В медиите