Clinica.bg, 24.06.2017 г.

Еньовден обикновено съвпада с лятното слънцестоене, затова много от езическите обичаи са свързани с него. Изпълняват се магически ритуали за здраве, любов и берекет. Най-разпространеният обичай е свързан с брането на билки, защото в този ден те имат магическа сила. Затова още в ранни зори се берат 77 билки и половина, защото се смята, че толкова са болестите. Само за една няма лек, затова билето за нея се къса със затворени очи. По-неизвестно поверие разказа за Clinica.bg доц. Илияна Янева–Балабанска от Националния център по обществено здраве и анализи. В някои райони на страната се смята, че още когато Бог е създал човека от кал, дошъл през нощта Дяволът и го надупчил по цялото тяло. Тогава Господ събрал билки и сложил във всяка дупка по една. Така станало ясно кое растение какво лекува. „В онези далечни времена народът знаел за какво помагат билките, но с течение на времето тези познания се загубили и днес ние се обръщаме към народната медицина, към фолклора, към ръкописните лекарственици, към устно предаваните знания, които се съхраняват от бабите в селата, за да черпим сведения за ефекта на нашите лековити растения. Към действието им могат много често да ни насочат наименованията. Например червеният кантарион се е наричал „трескавиче”, което означава, че се използва при лечение на треска. Жълтият кантарион се е наричал „порезниче”, което подсеща, че с него са лекували рани”, казва доц. Янева и обяснява, че в нашата страна се срещат 6.42% от световното билково богатство.
Целия материал можете да прочетете тук

В. Qvo vadis, юни 2017 г., бр.7, стр. 10

Разпространението на стреса в страните-членки на ЕС през последните години показва, че той се среща най-често в образованието и здравеопазването.

Хората на средна възраст (45-54 г.) обикновено говорят за негативно влияние на работата върху здравето им. Статистики сочат, че в здравеопазването злоупотребата с различни вещества, както и самоубийствата, са по-разпространени в сравнение с другите професии.

По-високи са и нивата на тревожност и депресия. Стресът на работното място води до серия негативни прояви - отсъствия от работа, намерение за напускане, неудовлетвореност на пациентите, грешки в диагностицирането и лечението на бърнаут синдрома.

Цялата статия на доц. Бистра Ценова от НЗОЦА можете да прочетете тук

ТВ1, "Пътят", 16.06.2017 г.

Разговор с д-р Румяна Динолова от отдел "Психично здраве" на НЦОЗА за психичното здраве на българите, за нивата на заболеваемост от психични болести, за страховете и трудностите пред хората с психични проблеми, за психиатричното обслужване в България.
Цялото предаване можете да гледате тук

Списание "Журнал за жената", 8-15 юни 2017 г.

Как се контролират и стопанисват пясъчниците на детските площадки, за да са безопасни за малчуганите. Експертна информация от д-р Момчил Сиджимов от отдел "Околна среда и здравен риск" в НЦОЗА.
Цялата статия можете да прочетете тук

  в. "Труд", 30.05.2017 г.

В България около 17 800 души умират преждевременно всяка година от болести, причинени от употребата на тютюн, съобщиха от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) по случай 31 май – Световния ден без тютюнев дим. Според статистиката всяка година повече от 7 милиона смъртни случаи в света са причинени от тютюнопушене. Ако не се предприемат спешни мерки, до 2030-та година тази цифра може да нарасне до над 8 милиона. Около 80% от преждевременните смъртни случаи, причинени от употреба на тютюн, са в страни с ниски или средни доходи на населението. Цялата информация можете да прочетете тук

БНТ, "Денят започва", 30.05.2017 г.

Защо храните в Европа са с различно качество? За кои съставки в храните да внимаваме? Кога храната може да крие риск за здравето ни? Кога се очаква да излезе лабораторният анализ на храните? Разговор по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ с проф. Стефка Петрова от отдел "Храни и хранене" в НЦОЗА.

Целия разговор можете да видите тук

Вие сте тук:Home В медиите