БНР Благоевград

22.05.2018 г., БНР, Радио Благоевград

Съдържанието на трансмазнини е по-високо в частично хидрогенираните масла, отколкото в напълно хидрогенираните, каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Много научни изследвания доказват, че техният прием води до повишаване на нивото на общия холестерол. Също така те понижават нивото на т.нар. добър холестерол и повишават нивото на лошия, което е предпоставка да сърдечно-съдови заболявания. Малки количества трансмазнини естествено се съдържат в млякото, млечните продукти и месото, така че за да се намали допълнителният им прием, трябва да се избягват промишлено произведени храни – бисквити, вафли, кремове в сладкарската промишленост, пуканки, чипсове, подчерта проф. Дулева.

Прочети още...

БНТ, Новини, 19.05.2018 г.

Нов сборник с рецепти за хранене в детските градини са подготвили експерти от НЦОЗА, след одобрението му от МЗ той ще влезе в детските градини от есента. От менюто на децата са изключени тортите, сиропираните десерти и пържените храни. За сметка на това ще има повече зърнени храни и пресни плодове и зеленчуци. „Разнообразили сме достатъчно десерти и продукти, които са на база плодови компоненти, като сме изключили напълно сиропирани сладки, торти, пасти. каквито имаше преди”, каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене”.

Целия репортаж можете да гледате тук

btv, „Тази сутрин”, „Чети етикета”, 18.05.2018 г.

СЗО излезе със сериозни данни за това какво причиняват трансмазнините на тялото ни. Исканията са до 5 години те да бъдат забранени, а целта е да бъде предотвратена смъртта на половин милион души годишно. Колкото по-бедни са страните, толкова по-разпространени са продуктите със съдържание на хидрогенирани мазнини.
Проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, подчерта, че вече са предприети мерки за ограничаването на консумацията на трансмазнини. Такива продукти са забранени в детските градини и учебните заведения, както и в храните за бебета и кърмачета. В няколко европейски страни, а от юни т.г. и в САЩ, е наложена пълна забрана за употреба на частично хидрогенирани мазнини.
Цялото предаване можете да гледате тук

Bulgaria ON AIR, „Брюксел 1”, 5.05.2018 г.

Разговор с проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, за резултатите от срещата на европейско ниво в София, свързани с преодоляване на двойния стандарт при храните в Западна и Източна Европа.
На срещата са обсъдени бъдещи насоки, общи дейности и мерки в четири основни аспекта, които ще предприеме ЕК. Коментирани са също резултатите от проведените анализи, представени са различни гледни точки от представители на страните от ЕС.
Цялото предаване можете да гледате тук

БНТ, "Референдум", 24.04.2018 г.

Разговор по темата в предаването "Референдум" с участието на проф. Стефка Петрова.
Цялото предаване можете да гледате тук

Проф. Веселка Дулева
в. 24 часа, 20.04.2018 г.

– Проф. Дулева, избягването на двойния стандарт при храните е във фокуса на Българското председателство. Бихте ли обяснили защо?

– Проблемът получи широка публичност, след като темата повдигна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, подкрепен от еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова.

Счита се, че продаването на два различни продукта от една и съща марка и опаковка, но с различни съставки, заблуждава потребителите. Цялото интервю можете да прочетете тук

 

Вие сте тук:Home В медиите