Асоциацията по обществено здравеопазване в Англия (Public Health England) бе домакин на годишната среща на Международната асоциация на националните институти за обществено здравеопазване (The International Association of National Public Health Institutes – IANPHI), която се проведев Лондон на 4–7 ноември 2018г.

На форума от българска страна участва зам.-директорът на НЦОЗА проф. Пламен Димитров.

НЦОЗА кандидатства с молба за членство в Асоциацията, съпроводена с необходимите документи и въпросници. След тяхното разглеждане Изпълнителният комитет на Асоциацията проведе гласуване с положителен резултат. Процедурата за приемане на НЦОЗА в Асоциацията беше финализирана преди броени дни именно на ноемврийската Годишна среща. След тайно гласуване всички 41 делегации на форума единодушно утвърдиха НЦОЗА за пълноправен член на Международната асоциация на националните институти за обществено здравеопазване.

Международната асоциация на националните институти за обществено здравеопазване е институция, отговорна за свързването и подпомагането на държавните агенции, отговарящи за общественото здраве. Асоциацията работи за подобряване на здравето по света, като използва опита и експертизата на членуващите в нея институции за изграждането на стабилни системи за обществено здравеопазване в различните страни по света. Тя е единствената организация, която работи за подпомагане на устойчивостта на институциите за обществено здраве чрез разработена на базата на доказателства международна рамка за развитие. Асоциацията отчита, че от 2006 г. досега благодарение на нейните дейност и инвестиции е подобрен капацитетът на общественото здраве в 45 страни в света.

Благодарение на уникалния фокус на Асоциацията значимо е подобрен капацитетът на институциите за обществено здраве, тяхната работа, сътрудничество и координация за наблюдаване, реагиране и овладяване на епидемични взривове, включително Ебола, Зика и други спешни заплахи. Членуващите в Асоциацията страни обменят помежду си опит, свързан с най-добрите практики за овладяване на сериозни заплахи за общественото здраве, сред които употребата на тютюн, хроничните заболявания (диабет, сърдечносъдови болести) и др.

Вие сте тук:Home Актуално Архив новини Архив - новини 2018 НЦОЗА стана член на Международната асоциация на националните институти за обществено здравеопазване