На семинар в НЦОЗА, организиран с подкрепата на СЗО – България, беше представена Европейската инициатива за здравна информация и Мрежата за политики, базирани на доказателства (EVIPNet), в която България е активен участник.
EVIPNet е полезна инициатива, тъй като в Европа здравната информация е фрагментирана, натрупаният опит е разпокъсан, информацията от страните често е непълна и нехармонизирана с международните стандарти.
Здравната информация е важна при оценката на здравословното състояние на населението и здравните нужди на дадена страна. Тя е основа за разработването на национални здравни планове и програми, както и инструмент за мониторинг и оценка на напредъка в постигането на целите.
Експерти от НЦОЗА участваха в семинара с доклади. Петър Атанасов говори за EVIPNet и дейността на България в инициативата, зам.-директорът проф. Пламен Димитров представи националните регистри на пациентите с диабет и редки болести, инж. Йордан Арнаудов изнесе доклад „Здравно-информационните системи на НЦОЗА за по-добро управление на здравеопазването”, Рени Петкова – „Националната информационна система за състоянието на питейните води – средство за събиране е анализ на данни при формирането на държавна политика”.
В дебатите на форума участваха представители на СЗО – България, МЗ, НЗОК, ИАЛ и ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Вие сте тук:Home Актуално Семинар в НЦОЗА представи EVIPNet