В България се разработва национален регистър на пациентите с редки болести. Пилотното му тестване ще е през март, внедряването му в национален мащаб се очаква да стане след края на месец април. Това съобщи директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков на пресконференция на Министерството на здравеопазването по повод 28.02 – Световния ден на хората с редки болести.

В пресконференцията участваха и зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев, проф. Румен Стефанов – председател на Института по редки болести, Владимир Томов – председател на Алианса на хората с редки болести в България.Световният ден на хората с редки болести се отбелязва за десета поредна година всеки последен ден на месец февруари.

Регистърът се изгражда от НЦОЗА в рамките на проект „Подобряване на контрола и информационните системи за превенция на риска в здравеопазването“ по Програма BG 07 „Инициативи за обществено здраве” чрез финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009 – 2014 и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ НА ЕИП) 2009-2014.

Цялата новина тук.

Вие сте тук:Home Актуално Архив новини Архив - новини 2017 Отбелязваме Световния ден на редките болести