http://www.cancercontrol.eu

Kоординатор: проф. д-р П. Димитров,дм
тел: (359 2) 8056 420,  e- mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Изпълнители: доц. д-р Н.Данова, доц. д-р Г. Цолова, доц. д-р А. Манолова, гл. експ. М. Владимирова, експ. М. Странджева

Съвместното действие CANCON - „Цялостна стратегия за борба срещу рака “ се изпълнява и съ-финансира в рамките на Програмата за обществено здраве на Европейския съюз. Основната цел на проекта е да допринесе за подобряването на цялостния контрол на рака чрез качествени скринингови програми, по-добро интегриране на онтологичната грижа, разработване на подходи за подобряване грижите за раковоболни пациенти в общността и осигуряване на съгласувани усилия във всички аспекти на преживяемост, включително реинтерация и палиативни грижи. Тези ключови елементи ще бъдат комбинирани с допълнителни релевантни аспекти с цел разработване на Европейски наръчник за качествени стандарти за успешна и цялостна статегия за борба срещу раковите заболявания.  Наръчникът е предвиден, да послужи на държавите-членнки - в частност, на правителствата, парламентите, доставчиците на и финансиращите здравни услуги, както и на всички професионалисти, грижещи се за онкоболни пациенти. Дигитнално и печатно издание ще бъде осигурено за тези отделните групи.  

Предвиждат се дейности в различни посоки, включващи: ръководство на целия процес;  разпространение на получените резултати от съвместното действие; Координация на документа (т.е. Наръчника), разработване на Платформа за сътрудничество и обмен на практики по теми, свързани с раковите заболявания сред държавите-членки; разработване на препоръки, определящи нормативните условия за организиране и интегриране на най-добрите грижи, свързани с рака, в дадена териториална област;  разработване на пациентски пътеки в първичната медицинска помощ в дадената общност, с акцент междусекторни подходи; Обособяване на препоръки за разработване на персонализиран план от отношение на процеса на рехабилитация и преживяемост; както и подобряване на контрола, орранизацията и оценката на скринингови програми.

Дейностите по проекта се изпълняват в осем работни пакета. НЦОЗА участва при изпълнението на Работен пакет 7 – „Грижа за рака на общностно ниво“ и Работен пакет 9 – „Скрининг“.

Newsletter

Вие сте тук:Home Международна дейност Съвместно действие за цялостна стратегия за борба срещу рака - CANCON (European Guide for Quality Improvement in Comprehensive Cancer Control)