Доц. Хинков: Църквата да бъде по-активна и да каже, че самоубийството е грях

Дарик радио, 04.11. 2014г.

Личните и семейните проблеми, а не социалните са на първо място сред причините за самоубийства в България - това сочат данните на експертите в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). В интервю за Дарик ръководителят на сектор „Психично здраве" в центъра доц. д-р Христо Хинков съобщи, че данните през последните пет години показват леко повишаване както на опитите, така и на реализираните самоубийства в страната, друга тенденция е падането на възрастта на българите, които посягат на живота си. Доц. Хинков съобщи, че до момента няма нищо свършено по приетата преди година Национална програма за превенция на самоубийствата, защото за нея не е отпуснат нито един лев. „Страшна трагедия - започнахме да обръгваме на тези неща, колкото по-чудовищни стават, толкова по-вяла е реакцията", коментира в предаването на Дарик "Междуредие" психиатърът с 30 годишен опит. Той призна, че е раздвоен какво трябва да се прави след случай като вчерашното самозапалване на млада жена в центъра на София, защото от една страна „трябва да се избягва този верижен ефект на подражание - ефектът на това, че когато започне едно такова нещо, то може да провокира следващи подобни постъпки". От друга страна, обаче, според психиатъра трябва да се анализира случилото се, защото се оказва, че нищо „не правим между сериите самоубийства и това е най-големият проблем".

Клипът в интернет - чудовищен, без човещина и съжаление към страданието

„За нещастие изгледах клипа в интернет - това е нещо чудовищно! Всеки един елемент от този клип беше чудовищен! Той със сигурност ще трябва да се анализира от разследващите органи, не изключвам така конспиративната теория в това, което става", коментира д-р Христо Хинков. Според него баналното психологическо обяснение си стои, но имало и други опции. „Ако има прокуратура, ако имаме органи, ако все още има държава и държавническа съвест, трябва да се види какъв е корена на това зло", смята още доц. Хинков. Според психиатъра трябва да се забрани снимането и показването на такива кадри, а по-страшното, което те издавали, е липсата на човешкото, на емпатия и съжаление към човека, който страда. „Там се виждат коли, които преминават покрай горящото тяло на жената, ръка, която не трепва докато снима - това ме порази! Не може по този начин да се показва човешко нещастие", репликира д-р Хинков. „Не знам как един човек може да продължава да снима това, което става, при това от близък план и да не му трепне ръката! Гвардейците, които остават на поста си - те принадлежат на една друга власт, не на властта на хората, не на човешкото, а на властта на институцията", допълни той.

Пада възрастта на посягащите на живота си, трайно расте успеваемостта

Леко повишаване на опитите и успелите самоубийства през последните пет години отчитат от центъра, както и подмладяване на хората, които посягат на живота си. Тенденция имало и в успеваемостта на тези опити. „Ние сме много „успешни", за разлика от други народи, където примерно съотношението опит за самоубийство към фатален край е от 5, 6 до 10 към 1, при нас е средно около 4 към 1 и тази тенденция е устойчива", каза още д-р Христо Хинков. Експертът подчерта, че не социалните проблеми са на първо място сред причините човек да посегне на живота си, въпреки коментарите по темата. Според данните на НЦОЗА на първо място сред причините, водещи до самоубийство твърдо са лични и семейни проблеми - проблеми, свързани с отношенията вътре в семейството, между родители и деца, свързани с любовна мъка. Т.е. съвсем интимни емоционални проблеми били водещи при мотивите за вземане на едно такова решение.

Нито лев от бюджета няма за програмата за превенция на самоубийствата

От оперативна гледна точка е казано всичко, какво трябва да се направи за психичното здраве на българите - Национална програма за превенция срещу самоубийствата, план за действията си, всичко е разписано, но няма осигурен нито лев за финансирането на дейностите по нея, призна доц. Хинков. Той съобщи, че се очаква скоро да бъде подписан договор с МЗ за един проект по норвежки гранд, който ще изпълнява част от дейностите по останалата на този етап само на хартия национална програма. Проблемът според психиатърът обаче е много по-дълбок - проблемът е, че общественото здраве в България е тотално занемарено. „Нищо не се прави за превенция и профилактика, нашият център от доста време е подложен на постепенно разграждане, обезценяване на неговата работа, съкращения и постоянни кадрови експерименти с хората, поставяни да го ръководят.Претърпели сме най-различни сливания, какви ли не съкращения и прочие. Когато дойде една власт, тя идва с нашия човек. Нашият човек, за да стане директор трябва да се промени структурата, за да има основание да се промени и управлението, т.е да се назначи нов конкурс с нова структура“, коментира д-р Христо Хинков.

Болните са нужни на лечебната медицина, няма държавническа мисъл за профилактика

„Получава се парадокс, че болните хора са нужни за лечебната медицина, здравите хора не й трябват. А държавническото мислене предполага, че трябва да се мисли за това да бъде намален ресурсът за лечение на болести, че трябва да се намали възможността на човек да се разболее", отбеляза още психиатърът. Според доц. Хинков не е нужно постоянно да се отчитаме със стратегии пред СЗО, а да се работи. Той призна, че не са много българите с реален достъп до психиатрична помощ, защото е очевиден недостигът на специалисти в цялата страна, както и липсата на подготовка на личните лекари да реагират адекватно, когато при тях дойде човек с псхични проблеми. Експертът отбеляза, че когато се говори за психично здраве, мнозина българи смятат, че това няма да се случи на тях. „Това е лъжливо усещане, защото във всеки следващ момент може да се случи такова нещо, че човек да излезе от всякакво равновесие и да направи неподозирани дори за него самия неща", напомни психиатърът. Той призова православната църква в България да бъде активна. „Църквата се е оттеглила - призовавам нашите архиереи да бъдат по-активни в това, да кажат „Смъртен грях е това!", каза д-р Христо Хинков.

Цялото интервю с доц. Хинков можете да чуете тук:

Вие сте тук:Home В медиите В медиите - архив Архив - медии - 2014-2011 Църквата да бъде по-активна и да каже, че самоубийството е грях