Доц. Христо Хинков, началник насектор"Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи: 

Вестник „24 часа“, 05.11.2014г.

- Д-р Хинков, какво може да подтикне един човек да се самозапали?

- Нямам информация за конкретния случай. Но на първо място като причина за самоубийствата изобщо са личните емоционални драми, критични взаимоотношения в семейството, любовните разочарования и чак на трето място идват социални проблеми като недоимък, безработица и т.н. Сериозен рисков фактор са психичните разстройства. Или ситуациите, в които лабилен човек е доведен от някакво обстоятелство до гранично състояние. В този случай натискът става непосилен, изчезва перспективата, човекът рухва под напора на отчаянието и насочва агресията към себе си. В психиатрията се наблюдава феномен на "заразност" на самоубийствата - синдром на ВертерИмето му идва от книгата на Гьоте "Страданията на младия Вертер", в която главният герой се самоубива. След излизането на романа се надига вълна от подобни опити сред млади хора с подобни на проблемите на литературния герой. Поредица от самозапалвания имаше и у нас миналата година. Дано сега не се повтори ситуацията. Но това зависи от много неща, включително от начина на отразяването му и от поведението на политиците, които са показвали, че са в състояние да търсят дивиденти от всяка ситуация. Да се самозапалиш, е екстремна форма на самоубийство. И при разследването нито една от възможните причини не бива да се изключва, включително принудително самоубийство, използването на технологични субстанции. Задължително трябва да се установи каква е причината. Случило се е пред толкова много очевидци - минават и отминават коли, хора, без трепване камери заснемат горящата жена. Логичните въпроси са имало ли е кола, която е оставила жената, какво й се е случило, преди да посегне на живота си, ако е трябвало да бъде лекувана, а не е, кой е виновен. Не съм оптимист, че ще чуем отговорите.

- Колко българи се самоубиват?

- Казваме, че от своята ръка загиват около 800 души годишно, но липсва статистика.Със сигурност има тенденция на увеличаване през последните години.

- Защо?

- Нивото на стреса расте непрекъснато, за много хора са минати границите на търпимост и стават " податливи на суицидни настроения. А от мисълта за самоубийството до опита да го направиш пътят не е дълъг. Отделно неуспелите самоубийци са в най-голям риск отново да стигнат до готовност за самоунищожение.

- Какво се случи с програмата за предотвратяване на самоубийствата?

- Нищо, добри намерения на книга. Една стотинка не е насочена за изпълнението й. Единствените релани средства идват по линия на норвежко финансиране и с тях започваме обучение на личните лекари как да откриват и да помагат на хората в риск да посегнат на живота си.

Вие сте тук:Home В медиите В медиите - архив Архив - медии - 2014-2011 Стресът е главен виновник за ръста на самоубийствата